Najveća carstva u povijesti (2. dio)

U nastavku našeg popisa najvećih carstava svijeta pročitajte o pet teritorijalno najvećih imperija u povijesti. Najveći od njih prostirao se na 22,63 % kopnene površine Zemlje. Znate li o kojem je carstvu riječ?

Omejadski kalifat (15 milijuna km2)

Omejadski je kalifat imao sjedište u Damasku, a obuhvaćao je teritorij od Indije na istoku preko današnjeg Uzbekistana na sjeveroistoku, Kavkaza na sjeveru i sjeverne Afrike na zapadu te velik dio Španjolske. Na svom vrhuncu imao je čak 62 milijuna stanovnika, što je tada bila gotovo trećina svjetskog stanovništva.

Španjolski kolonijalni imperij (19,4 milijuna km2)

Španjolci su bili drugi narod koji je uspostavio svjetski kolonijalni imperij (nakon Portugalaca). Njihova je vojna moć bila mnogo veća od portugalske, što je uvelike bila zasluga konkvistadora, vojnika-avanturista koji su osvojili države američkih Indijanaca i njihovo basnoslovno bogatstvo odnijeli natrag u Španjolsku. Ipak, s vremenom je španjolska vlast oslabila te su je prestigle druge europske sile.

Rusko Carstvo (24,8 milijuna km2)

Rusko je Carstvo bilo na vrhuncu moći u vrijeme cara Aleksandra II. (vladao 1855. – 1881.), inače poznatog po ukidanju kmetstva i prodaji Aljaske SAD-u. Rusija je tada imala više od 176 milijuna stanovnika te je pokrivala oko 15 % kopnene površine Zemlje. Na kraju se to golemo Carstvo pokazalo kao div na glinenim nogama te je naglo srušeno uslijed pobuna i revolucija za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Mongolsko Carstvo (33 milijuna km2)

Mongoli su iz razmjerno malog stepskog naroda prerasli u svjetsku velesilu. Svoj su vrhunac doživjeli pod Kublaj-kanom, koji je poharao i osvojio golem teritorij od Mandžurije na istoku do Ukrajine na zapadu, uključujući velik dio Rusije i Bliskog Istoka te Srednju Aziju. Ipak, nedovoljno razvijen administrativni sustav značio je da jedinstvo Carstva ovisi o snažnom vladaru, što je neizbježno dovelo do unutarnjih podjela i raspada države.


Britanski kolonijalni imperij (33,7 milijuna km2)

Britansko je otočje u starom pa i srednjem vijeku slovilo kao relativno siromašan i zabačen kraj. Tko je mogao predvidjeti da će se upravo tamo roditi najveći imperij u povijesti čovječanstva? Velika Britanija je u 18. st. zahvaljujući svojoj izvrsnoj mornarici i vještoj politici postala vodeća kolonijalna sila. Usto je bila kolijevka industrijske revolucije, jednog od najvećih preobrazbi u povijesti čovječanstva. Britanci su se zadržali na položaju svjetske velesile sve do 20. st., kada su je prestigli Njemačka i SAD.

Piše: Boris Blažina

Komentari