Najuspješniji iluzionist u povijesti: Kako proći kroz Kineski zid?

Levitirao je nad Grand Canyonom, obrušio se niz slapove Nijagare, “ukrao” Kip slobode, hodao kroz vatru, neozlijeđen izišao ispod zubaca kružne pile. Bilo mu je potrebno samo nekoliko sekunda da prođe kroz Kineski zid, što je popratio kriptičnim objašnjenjem kako je on poput kockice leda koja je, prešavši u tekuće stanje, pronašla put kroz pukotinu zida, da bi se potom ponovno zaledila na drugoj strani. Je li moguće da ljudsko biće izvede sva ta čudesa? Naravno da nije. Riječ je, dakako, o iluziji, ali majstorski izvedenoj: David Copperfield oduvijek je znao kako inscenirati vrhunski spektakl!

Pravim imenom David Seth Kotkin, najuspješniji iluzionist u povijesti rođen je 1956. godine u Matuchenu u New Jerseyu. Sin prodavačice osiguranja i vlasnika trgovine muških odijela, njemačkih imigranata, bio je povučen ali znatiželjan dječak. Maštajući o karijeri cirkuskog artista, naučio je govoriti iz trbuha, zabavljajući čitavo susjedstvo. Ubrzo je, međutim, otkrio svoj zbiljski talent – mađioničarske trikove. Bio je toliko vješt da je kao 12-godišnjak postao najmlađom osobom koja je ikad primljena u Društvo američkih mađioničara. S nepunih sedamnaest, imao je vlastiti TV show te je, inspiriran naslovnim junakom Dickensova romana, odabrao scensko ime David Copperfield. Do sredine devedesetih godina prošlog sroljeća, držao je poziciju jednog od najpopularnijih američkih zabavljača, a u točke je unosio elemente humora i melodrame. Činilo se da je Copperfield, markantni momak koji je godišnje dizao desetke milijuna dolara te ševio ljepotice poput Claudije Schiffer, nedodirljiv. Osmijeh je zadržao na licu čak i prilikom izvođenja neuspjelog trika, kad je ostao bez vrška prsta. Liječnici su mu ga vješto sašili natrag, a već sutradan je bio na pozornici. A onda je došlo do zaokreta.

Stasala je nova, ciničnija generacija publike koja više nije “pušila” njegove nostalgične priče i otrcane viceve. Premda i dalje spektakularni, mnogi njegovi trikovi su, zahvaljujući specijalnim emisijama, javno otkriveni. Nadalje, pojavila se nova vrsta mađioničara, poput Chrisa Angela, koji su naglasak stavljali na pomicanje granica izdržljivosti ljudskog tijela te izlazili na ulicu, direktno komunicirajući s publikom. Preko noći, Copperfield je postao demodiran. Osim toga, počeo je griješiti. Izvodeći točku pred prepunom dvoranom “Grand Hotela” u Las Vegasu, teško je ozlijedio asistenta: mladićevo rame zahvatila je kružna pila, a krvi je bilo po cijeloj pozornici. Nadalje, kuhar Gavin Cox, koji je sudjelovao u triku “Publika koja nestaje”, slomio je nogu prilikom trčanja kroz tajni tunel: osim što je tužio iluzionista, javno je razotkrio tajnu jednog od njegovih najpopularnijih trikova! Srećom, Copperfield je uspio ponovno stati na noge. Kupio je jedanaest otoka na Bahamima te ih pretvorio u luksuzni resort, a s 28 godina mlađom manekenkom Chloe Gosselin dobio je kćer, o kojoj priča kao o istinskoj magiji svoga života.

Piše: Lucija Kapural


Komentari