Najstrašniji prapovijesni predatori: Koji su monstrumi bili “konkurencija” slavnom T-Rexu?

Tyrannosaurus rex, mrcina koja je bila dugačka oko trinaest metara te mogla doseći nevjerojatnu težinu do četrnaest tona, nedvojbeno je zaslužio epitet “kralja guštera”. Ovaj izumrli monstrum, koji je lovio više-manje sve što se dalo pojesti, slavu je stekao kroz brojne filmove, serijale i knjige, no T-Rex, kako mu tepaju, nije bio najveći a bogme ni najopasniji prapovijesni predator. Donosimo listu njegovih izumrlih “kolega”, koji su prije nekoliko milijuna godina sijali teror na našem planetu!

1. Da ste živjeli prije šezdesetak milijuna godina na području Južne Amerike, zacijelo biste drhtali pred tamošnjim dominantnim predatorima, članovima mesoždesrke ptičje obitelji Phorusrhacidae (na slici). Poznatije pod kolokvijalnim nazivom “teror ptice”, ove beštije nisu, istinabog, mogle letjeti, ali su se zato kretale iznimno brzo. Paleontolozi koji su analizirali metar dugačku lubanju i oštar kljun stvorenja iz prapovijesne noćne more tvrde da je svoj nadimak itekako zaslužilo – s lakoćom je moglo proždrijeti plijen veličine današnjeg konja.

2. Redu pterosaura, letećih gmazova čiji su fosilni kosturi nađeni u jurskim i krednim morskim naslagama na području zapadne Europe, istočne Afrike i Sjeverne Amerike, pripadala je obitelj Azhdarchidae. Iza pitoma latinskog naziva kriju se najveća leteća stvorenja koja su ikad postojala, zmajoliki monstrumi s rasponom krila većim od petnaest metara, malenim tijelima te smiješno dugačkim nogama, vratovima i kljunovima. Visoki poput današnjih žirafa, lovili su na tlu, a plijen dimenzija odrasla muškarca mogli su progutati u – jednom zalogaju! Zemljom i nebom gospodarili su prije 140 milijuna godina.

3. Liopleurodon, gigantski morski reptil, živio je na europskom kontinentu prije otprilike 160 milijuna godina. Poznat kao “vladar mora”, bio je jedan od najvećih i najopasnijih predatora svoga vremena: dužine gotovo sedam metara, s četiri snažna uda slična veslima koja su mu omogućavala nevjerojatno brzo kretanje pod vodom, bez osobitog truda bi ulovio ama baš svaku nesretnu živinu kojom se odlučio pogostiti.

4. Megalodon, drevni morski pas, bio je najveći i najmoćniji grabežljivac koji je ikad plivao u oceanu. Dugačak nevjerojatnih dvadeset pet metara (dvostruko od gospodara kopna Tyrannosaurusa Rexa!), težak do pedeset pet tona, s dvadeset centimetara dugačkim trokutastim zubima oštrim poput britve, savršenim za komadanje plijena (naziv “megalodon” doslovce znači “veliki zub”), bio je na vrhuncu hranidbenog lanca prapovijesnih mora. Ilustracije radi, napomenut ćemo da je današnja velika bijela morska psina dugačka otprilike koliko i – penis megalodona! Ova golema riba morala je jesti tonu hrane dnevno – doslovno. Plijen su joj bili veliki morski sisavci, poput kitova, no povremeno se sladila i životinjama skromnijih dimenzija – dupinima, tuljanima ili manjim morskim psima. Kad bi megalodon napao, smrt nije nastupala brzo: žrtvi bi prvo pojeo peraje i rep, da ne može pobjeći. Premda nije imao prirodnih neprijatelja – a kako i bi – ovaj morski pas izumro je prije više od dva i pol milijuna godina, na kraju pliocenske epohe.


5. Najstrašniji pripadnik porodice pliosaura, dugovratih morskih gmazova koji su živjeli od trijasa do gornje krede, bio je Pliosaurus funkei. Fosilni ostaci ove životinje, poznatije pod nadimkom “predator X”, otkriveni su 2006. godine. Duži od petnaest metara, težak nevjerojatnih 45.000 kilograma, s trideset centimetara dugačkim zubima, predstavljao je nimalo sofisticiran stroj za ubijanje. Ugriz mu je bio četiri puta snažniji od onoga T-Rexa!

6. Iza latinskog naziva Purussaurus krije se golemi kajman koji je obitavao na području današnje Amazonije. Prije osam milijuna godina, kad je živio, njegov dom je bio nepregledna vodena površina puna krokodila, slatkovodnih kitova i gigantskih kornjača. Svi odreda drhtali su pred ovim čudovištem – s dužinom od petnaest metara, Purussaurus je bio jedan od najvećih krokodila koji su ikad postojali, a njegovi dugački zubi bili su oštri poput žileta.

7. Megalania, sedam metara dugačak gušter koji je izumro prije četrdeset tisuća godina, bio je naoružan izuzetno oštrim zubima. Kao da to nije dovoljno, duž čeljusti je imao žljezde koje luče otrov. Prema legendi, koju potvrđuju i neka istraživanja, prvi starosjedioci Australije, Aboridžini, imali su priliku dijeliti dom s ovim strašnim predatorom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari