Najpotresnija scena u filmskoj povijesti zasnovana je na stvarnim događajima!

Rim, ljeto 1943. godine. Nakon savezničkog bombardiranja, udovica Cesira napušta grad te s dvanaestogodišnjom kćeri Rosettom traži utočište u rodnom selu, smještenom u negostoljubivoj planinskoj regiji Ciociariji. Hrabra i ponosna žena stoički izdržava oskudicu, čineći sve kako bi zaštitila jedinicu, da bi na povratku u oslobođeni Rim obje doživjele strahotu koja će ih zauvijek promijeniti… Kratki je to sadržaj filma “La Ciociara”, ratne drame Vittoria De Sice iz 1960. godine. Evo nekoliko zanimljivosti o klasiku talijanske kinematografije:

1. Silovanje majke i kćeri od strane francuskih kolonijalnih trupa u razrušenoj crkvi onovremeni kritičari proglasili su najpotresnijom scenom u filmskoj povijesti. Redatelj, poznat kao osjećajan čovjek, tijekom snimanja te dugačke i brutalne scene nije prestajao plakati.

2. Premda je priča o Cesiri i Rosetti fiktivna, Alberto Moravia, autor istoimenog romana na kojem se film temelji, uporište za nju je pronašao o zbiljskom događaju iz Drugoga svjetskog rata. Nakon bitke kod Monte Cassina, u kojoj su Saveznici izvojevali pobjedu, Marokanci koji su se borili u njihovim redovima silovali su više od 60.000 žena u regiji, od djevojčica do nemoćnih starica. Muškarci koji su pokušali zaštititi supruge i kćeri bili su likvidirani.

3. Uloga Cesire označila je prekretnicu u karijeri Sofie Loren. Rasna Talijanka, koja se dugo borila kako bi se oslobodila epiteta seks-simbola, za nju je zasluženo nagrađena “Oscarom”, kao prva glumica s neengleskoga govornog područja kojoj je pripala ta čast. Zanimljivo, prvi izbor za ulogu Cesire bila je Anna Magnani, a Loren je trebala glumiti njenu kćer. Tašta Magnani bojala se da će je mlađa kolegica zasjeniti, pa ju je pokušala izgurati iz projekta tvrdeći da je odviše kršna za ulogu njene kćeri. To joj se obilo o glavu: ona je bila ta kojoj je produkcijska kuća zahvalila na suradnji. Na kraju je odlučeno da Loren glumi majku, dok je uloga Rosette pripala dvanaestogodišnjoj debitantici Eleonori Brown. Premda su joj predviđali blistavu karijeru, Brown se u filmskoj industriji zadržala samo šest godina, da bi se potom udala i iščezla iz javnog života.

4. Iako je redatelj jako pazio na detalje, potkrale su mu se dvije greške. Na početku filma, majka i kći odluče pješačiti, budući da im vlak nikako ne stiže. Upute se, međutim, u smjeru suprotnom od onog u kojem su trebale ići. Nadalje, u trenutku kad Rosetta ulazi u crkvu, kosa joj je kratka (majka ju je netom ošišala). Nakon scene silovanja, kosa djevojčice ponovno se spušta do ramena!

Piše: Lucija Kapural

Komentari