Najluđe anegdote u povijesti rock ‘n’ rolla

Keith Richards svojedobno je izjavio: “Nikad nisam imao problema s drogom – imao sam problema s policijom!”. Te riječi sažimaju život rock božanstava šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća: u to vrijeme, kao da su se natjecali tko će biti pijaniji, drogiraniji, razvratniji i luđi. Za vas smo odabrali neke od najluđih anegdota u povijesti rock ‘n’ rolla!

U raljama ludila

Već smo pisali o jednoj od najpoznatijih – od svih aktera potvrđenoj – anegdoti u povijesti rock glazbe, mini-orgiji iz 1966. koja je uključivala Keitha Richardsa, Micka Jaggera, nekoliko lajni kokaina,  groupie Marianne Faithfull, čokoladicu “Mars” među njenim nogama i dvojicu zbunjenih policajaca, pozvanih da prekinu bučnu zabavu. Tri godine kasnije, momci iz “Led Zeppelina” odlučili su nadmašiti “Stonese”. Ako je priča istinita – kao ljubitelji životinja, toplo se nadamo da nije – ljestvicu ludila podigli su prilično visoko. Stephen Davis, autor biografije benda nazvane “Hammer of the Gods”, tvrdi da su glazbenici toga dana podijelili LSD i neimenovanu crvenokosu obožavateljicu. Sirotu curu su navodno zavezali za krevet te je prisilili da, osim s njima, kopulira s truplom omanjega morskog psa!

Kad ti zmija “uzme mjeru”

Kad su pjevač Axl Rose, gitaristi Izzy Stradlin i Slash, bubnjar Steven Adler i basist Duff McKagan 1985. godine osnovali “Guns N’ Roses”, bili su siromašni kao crkveni miševi. Slash priznaje da je u tim danima zavodio cure, ma koliko ružne bile, samo kako bi mogao prespavati kod njih, a Axl je zbog love čak pristao biti zamorac u medicinskim istraživanjima. U takvoj konstelaciji, nije bilo lako ostati čiste glave. Do trenutka kad ih je album “Appetite for Destruction” 1987. vinuo u zvjezdanu orbitu, Axl i Slash bili su duboko ogrezli u ovisnost. Nakon epizode u kojoj je gol trčao po golf igralištu u Arizoni, halucinirajući da ga progoni čudovište iz “Predatora”, potonji se odlučio “očistiti”. Utjehu u teškim trenucima pružali su mu kućni ljubimci – pas, dvije mačke i piton po imenu Mark. Baš kad je uspio pobijediti ovisnost, Slash je primijetio da se njegov gmizavi prijatelj čudno ponaša: odbijao je jesti a, umjesto sklupčan, počeo je spavati ispružen. Zabrinuti vlasnik odveo ga je veterinaru, a dobri doktor objasnio je uzrok gmazovog ponašanja: “Drži dijetu zato što se sprema na veći zalogaj, a ispružen je jer vam uzima mjeru. Drugim riječima, gospodine, vaša zmija vas namjerava progutati!”. Potresen viješću, Slash je ljubimca poklonio zoološkom vrtu.


Golubica, šišmiš i vatreni mravi

Ozzy Osbourne veći je dio karijere bio ovisan o svakovrsnim opijatima, što je imalo poguban utjecaj na njegovu rasudnu snagu. U ljeto 1981. na stageu je odgrizao glavu živoj golubici, ispljunuo je i nastavio pjevati. Frontmanu “Black Sabbatha” svidio se učinak koji je taj čin imao na publiku (jedna je cura povraćala, druga pala u nesvijest) pa je okrutnost prema životinjama uvrstio i u nastup sljedeće godine – kako se ne bi ponavljao, ovaj je put zubima dekapitirao šišmiša, zbog čega je morao primiti nekoliko injekcija protiv bjesnoće. Nedugo potom, urinirao je po spomeniku Bitke za Alamo u San Antoniju, što mu je priskrbilo uhićenje i desetogodišnju zabranu ulaska u grad. Osobito nadahnut bio je 1984. godine, nakon što se pridružio grupi “Mötley Crüe” na turneji. S partnerom u ludilu Nikkijem Sixxom, tih je dana šmrkao kokain od jutra do večeri, a jedan drugog su svakodnevno pokušavali nadmašiti u budalaštinama koje su onako “ušlagirani” činili. Tko je bio uspješniji, procijenite sami: Sixx je uspio zapaliti sam sebe i zadobiti opekline drugog stupnja, a Osbourne je, kad mu je ponestalo “bijelog”, pošmrkao dvije “lajne” vatrenih mrava, kukaca čiji ugrizi izazivaju snažno žarenje. Svjedoci tvrde da su mravci ušli kroz nos a izišli kroz usta trknutog pjevača, koji je u agoniji vrištao a potom izgubio svijest.

Piše: Lucija Kapural

Komentari