Najluđa zvjezdana romansa 20. stoljeća: Preljubi, šamari i fijuk metaka

Frank Sinatra, nezasitni ljubavnik koji je spavao s više žene nego što ih je prosječan muškarac vidio, patio je samo zbog jedne – Ave Gardner. Sudbina ih je spojila 1942., u klubu u kojem je “zabavljač stoljeća”” nastupao. Ava, devetnaestogodišnja crnka, bila je u društvu supruga i kolege Mickeya Rooneya. Nakon što je Rooney učinio glupost i predstavio Avi Sinatru, ovaj joj je u prolazu šapnuo: “Zašto te nisam upoznao prije Mickeya?” Glumica je ostala zatečena udvaranjem najpopularnijega američkog pjevača, koji je bio u braku s Nancy Barbato. Ipak, priznat će kasnije prijateljici, to joj je itekako laskalo.

Nizak i nimalo privlačan Mickey Rooney, bivše “čudo od djeteta”, ni psihički ni fizički nije bio dorastao vampu kakav je bila Ava. Komplekse je liječio alkoholom i često je bio nasilan prema supruzi. Čim je njena karijera krenula uzlaznom putanjom, Ava je zatražila razvod braka. U to je vrijeme Sinatra bio na vrhuncu karijere, a žene su mu se bacale pod noge. Nancy je znala za većinu suprugovih afera, ali mu je zbog djece opraštala. Ohrabren takvim stavom, Frank je kupio “momački stan”, u koji je dovodio ljubavnice i prijatelje na pijanke. Igrom slučaja, stan je bio u neposrednom susjedstvu Ave Gardner!

Ava, tada u braku s klarinetistom Artiejem Shawom, hladnim intelektualcem, žudjela je za romansom. Kad se Frank doselio u susjedstvo, početak kraja njenog braka počeo se nazirati. Sinatra bi noću znao izaći na balkon i mahati Avi. Jednog dana pozvao ju je na zabavu u Palm Springs, a ova je oduševljena pristala. Ondje su proveli noć punu čeznutljivih uzdaha. Nastavili su se viđati, a Ava se sve više zaljubljivala u muškarca koji joj je pjevao serenade pod prozorom a jedan od njihovih ljubavničkih maratona proslavio ispucavši pun šaržer metaka iz revolvera. Kad je Sinatra rekao supruzi da je ostavlja, javnost je doznala za Avu, a u novinama su se pojavili ne baš laskavi natpisi o dotadašnjoj ljubimici Amerike. Ava nije marila. Nedugo nakon što je njen brak razvrgnut, počela je živjeti sa Sinatrom. Unatoč vulkanskoj strasti, temperamentni dvojac većinu je vremena provodio u žestokim svađama, koje je u većini slučajeva uzrokovala kombinacija alkohola i ljubomore. Okorjeli ženskar Frank nije se odricao jednonoćnih avantura sa starletama, a Ava mu je vratila u provevši noć sa španjolskim toreadorom. Unatoč tome, nisu mogli jedno bez drugog. Nakon što su se vjenčali, jedan novinar sarkastično ih je upitao hoće li si darovati rukavice za boks. Svađe para nerijetko je prekidala policija: Ava je urlala, a Frank razbijao čaše, dijelio joj šamare i bacao njenu odjeću kroz prozor. Kako bi ga kaznila nakon što ju je optužio za preljub, Ava je abortirala njihovo dijete. “Da je to bila neka druga žena, sigurno bih je ubio!” povjerio je pjevač prijateljima. Nakon što je zatekla supruga u zagrljaju striptizete, Ava je podnijela zahtjev za razvod braka, a Sinatra je završio kod psihijatra. Ni nakon razvoda nisu mogli jedno bez drugog. Nastavili su se viđati, a Sinatra joj je sve do smrti slao novčanu pomoć od 250 tisuća dolara godišnje.

Piše: Lucija Kapural

Komentari