Najkrvoločnija teroristička skupina na svijetu počinila božićne masakre u DR Kongu  

Fotografija: UNITED NATIONS

Terorizam obično vezujemo uz područje Bliskog istoka, no koliko smo u krivu pokazuje kanadski analitičar i stručnjak za terorizam Phil Gurski, koji navodi da je srce svjetskog terorizma na području cijelog afričkog kontinenta. Tamo djeluju brojne terorističke skupine motivirane na djelovanje vrlo različitim političko-ideološkim razlozima, za koje velika većina svijeta nije ni čula. Među njima se posebnom brutalnošću ističe skupina, paradoksalno nazvana, Božja vojska otpora (LRA) sa sjedištem u Nacionalnom parku Garamba na sjeveroistoku Demokratske Republike Kongo, a koja danas slovi za jednu od najkrvoločnijih terorističkih skupina na svijetu. Ona je došla u središte pozornosti kada je tijekom božićnih blagdana izvela tzv. božićne masakre i pobila na najstrašnije moguće načine više stotina ljudi. Ukoliko vas zanima što se točno dogodilo za Božić 2008. i 2009. godine na područjima daleko od medijske pozornosti, pročitajte članak koji smo za vas danas pripremili.

Fotografija: Injustice Watch – The African Continent’s Watchdog

Krvavi sukobu u Demokratskoj Republici Kongu

Demokratska Republika Kongo je poprište krvavih ratova u zadnjih nekoliko desetljeća, upravo je ova relativno mlada afrička država došla u središte pozornosti prije nešto više od desetljeća kada su ovdje počinjeni tzv. božićni masakri. Protiv ove skupine pokrenut je koordiniran napad iz Ugande, Demokratske Republike Kongo, Republike Centralne Afrike i Sudana uz potporu SAD-a. Napad je počeo 14. prosinca 2008. godine na njihovo sjedište u Garambi. Kako operacija nije uspjela došlo je do podjele grupe na više manjih skupina koje su krenule u odmazdu.

Fotografija: UNITED NATIONS

Pokušaji kidanja glava


Odmazde su počele 24. prosinca 2008., kada je napadnuto više sela u okrugu Haut-Uele. Skupinu predvodi kršćanski militarist Joseph Kony koji je stvorio vojsku sljedbenika, a koja se pridržava strogih pravila i rituala. Koordinirani napadi na nekoliko sela u spomenutom okrugu 2008. godine trajali su puna četiri dana. Pripadnici ove skupine primjenjuju brutalne taktike ubijanja pa prvo žrtve neovisno o spolu i dobi vežu, a zatim počinje masakr. Žrtve ubijaju sjekirama, mačetama i drvenim palicama. Ova skupina prilikom napada otima velik broj djece koje zatim pretvara u krvoločne ubojice. Djeca su često da bi preživjela prisiljena ubijati druge kako ne bi i sama bila ubijena. U ovim jezivim napadima dio je žrtava obezglavljen, dio je ostao bez pojedinih dijelova tijela, neke su žive spaljene, a dvije djevojčice od tri godine zadobile su teške ozljede vrata kada su im pokušali otkinuti glave.

Joseph Kony

 

Stvaranje nove vojske

Tijekom napada oteto je i više od stotine dječaka s namjerom pretvaranja u brutalne vojnike dok su djevojčice otete kako bi postale sekusalne robinje otmičara. Zbog ovih napada deseci tisuća ljudi napušta sjeveroistočni dio Demokratske Republike Kongo. Prema medijskim izvještajima tijekom 2008. u ovim masakrima ubijeno je više od 800 osoba, dok je samo godinu dana kasnije, također, u božićno vrijeme došlo do novih masakriranja u kojima je opet ubijeno više stotina osoba na najstrašnije moguće načine.

Prema organizaciji Human Rights Watchu taktika istovremenog napada na više lokacija u zabačenim ruralnim područjima Konga, pokazuje da je riječ o planiranoj akciji koja je imala  za cilj pobiti što više civila. Ova se skupina već više desetljeća bori protiv vlada u Ugandi  i Demokratskoj Republici Kongo. Vojska u Demokratskoj Republici Kongo je uglavnom stacionirana u većim gradovima dok su ruralna područja prepuštena na milost i nemilost teroristima. U pitanju su terorističke skupine koje žele nametnuti svoja pravila života i uspostaviti vlast, no ne kako bi formirali uređenu državu već preuzeli nadzor nad prirodnim resursima najbogatijih područja na svijetu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari