Najkompleksnija pjesma u povijesti: Sastoji se od 180 vokalnih slojeva i nitko nema pojma što zapravo znači

Prije četrdeset pet godina, grupa “Queen” snimila je “zvijer” od pjesme koja traje šest minuta, sastoji se od šest glazbeno potpuno različitih sekcija (nitko ranije nije na tako osebujan način pomiješao hard-rock i operu) i ima toliko kriptične riječi da se njihovo značenje i danas analizira. Govorimo o remek-djelu “Bohemian Rhapsody” s albuma “A Night At The Opera”, a avo nekoliko zanimljivosti o “pjesmi nad pjesmama”:

1. Koncem 1975. godine, punih devet tjedana bila je na prvome mjestu britanske top ljestvice, što ju je činilo trećom pjesmom s najdužim periodom provedenim na vrhu. Kasnije ju je s te pozicije istisnula “Mamma Mia”, poskočica grupe “ABBA”. Zanimljivo, jedan od stihova “Rapsodije” jest – “Mamma mia”!

2. Pjesmu je u eter prvi pustio Kenny Everett, u to vrijeme DJ na radiju “Capital”. Na kritike nadređenih da je numera preduga, proročki je odvratio: “Može trajati i pola sata, ali će biti broj jedan stoljećima!”

3. Freddie Mercury u njoj svira isti klavir koji je Paul McCartney koristio za snimanje uspješnice “Hey Jude”.

4. Mercury je čitavu pjesmu, uključujući harmonije, pisao po telefonskim imenicima i komadićima papira, zbog čega je ostatku benda bilo vrlo teško pratiti njen razvoj.


5. Riječ je o iznimno kompleksnom djelu: pored naglih promjena tempa i stila, pjesma sadrži čak 180 vokalnih slojeva. Iz tog razloga, bila je nepogodna za izvođenje uživo. Umjesto sviranja najkompliciranijih dijelova, grupa je na koncertima koristila matrice.

6. Reizdanjem pjesme na albumu “These Are The Days Of Our Lives” nakon Mercuryjeve smrti 1991. godine, “Bohemian Rhapsody” postala je jedina pjesma koja je s identičnom snimkom dvaput bila božićni singl na prvome mjestu ljestvica.

7. Ono što najviše zbunjuje su riječi pjesme. Je li ovo doista život ili samo fantazija, pita se Freddie, te u nastavku objašnjava majci kako je ubio čovjeka te kako ponekad poželi da se nije ni rodio, zaziva Galilea i Figara, za ples moli Scaramouchea, klauna iz commedije dell’arte, žali zbog prodaje duše Belzebubu te nas upozorava da mu ne pljujemo u oči dok ga kamenujemo. Nakon visokoparnih analiza u akademskim krugovima, koje su se kretale od traganja za odrješenjem do Freddiejeva pomirenja s vlastitom homoseksualnošću (njegova prva gay veza koincidirala je s godinom objavljivanja pjesme!), pjevač je ponudio dubok odgovor: “Pjesma znači što god želite da znači”. Eto, sad vam je sve jasno!

Piše: Lucija Kapural

Komentari