Najgore uloge svih vremena, 3. dio: Zli intergalaktički osvajači i vegani koji žele uništiti svijet

Vjerojatno ne postoji holivudska zvijezda koja u filmografiji ne bilježi barem jedan podbačaj. To se u pravilu odnosi na teturave početke, kad je bilo važno ugrabiti bilo kakvu ulogu i nadati se kako će upravo ona odškrinuti vrata prema značajnijim filmovima, no i već etablirani glumci katkad će se – zbog love – sramotiti po trećerazrednim hororima ili komedijama u kojima je podrigivanje vrhunski doseg humora. John Wayne u “povijesnoj” drami “Osvajač Džingis-kan”, 1956., Michael Caine u celuloidnom zločinu “Ralje IV.”, Nicolas Cage u “Čovjeku od pruća”, besmislenom remakeu istoimenog horor klasika, sir Ben Kingsley u “Ljubavnom guruu”, bizarnom križancu sportske drame i romantične komedije… Pretpostavljamo da se radi o lovi – to je motiv zbog koje tzv. “umjetnički integritet” često završi pometen pod tepih. Evo još dva zabavna primjera!

Bill Cosby: Leonard VI., 1987.

U vrijeme kad je asocijacija na njegovo ime još bila “komičarski genij” a ne “seksualni prijestupnik”, Bill Cosby počinio je umjetnički prijestup par excellence: ne samo da je glumio glavnu ulogu u podbačaju “Leonad VI.”, nego ga je i producirao te za njega napisao scenarij. U ovoj parodiji špijunskih filmova, koju mnogi smatraju najgorim filmom svih vremena, Cosby je portretirao Leonarda Parkera, agenta CIA-e koji se pokušava probiti u ugostiteljskoj branši i na pravi put izvesti kćer-sponzorušu, kad ga američka vlada ljubazno zamoli da spasi svijet. Još jednom. Ovaj put, čovječanstvo želi uništiti zla veganka (!) Medusa, koja ispire mozak životinjama kako bi ove napadale ljude i okrutno ih ubijale (!!). Film je, pogađate, propao na kino-blagajnama, a kritičari su ga sasjekli: primjerice, ugledni Robert Eberet, inače poznat po suzdržanom izričaju, napisao je kako bi se Cosby trebao pokriti ušima od srama. Zasluženo, uradak je osvojio “Zlatne maline” u kategoriji najgoreg filma, najgoreg scenarija i najgorega glavnog glumca, a Cosby je ušao u povijest kao prvi glumac koji je potonju doista preuzeo…. No, pod svojim uvjetima! “Čuo sam da sam osvojio nagradu, i bolje im je da doista bude zlatna, u protivnom ću tužiti ku*ine sinove”, izjavio je uoči dodjele. Nagrada, dakako, nije bila izrađena od zlata i koštala je manje od dva dolara no, na račun producentske kuće “Fox”, specijalno za Cosbyja je izrađena statua od 24-karatnog zlata i talijanskog mramora. Koštala je ravno – 30.000 “zelembaća”. Isplati se biti loš u onome što radiš…

John Travolta: Bojno polje Zemlja, 2000.


Vjerojatno ne postoji lista najgorih filmova u povijesti na kojoj nećete naći naslov “Bojno polje Zemlja”. Riječ je o uratku koji je početkom milenija režirao anonimus Roger Christian. Sve, ama baš sve je u njemu naopako: od scenarija kroz čije rupe u zapletu bi se mogao provući nosorog, preko dijaloga kakvi se ne izgovaraju ni u hrvatskim dramskim serijalima, pompozne glazbe i jeftinih specijalnih efekata do uistinu očajne glume. “Križanac ‘Ratova zvijezda’ i prdeža”; “Da čimpanzi date olovku, papir i dovoljno vremena, napisala bi suvisliji scenarij od ovoga”; “Toliko loš da oduzima dah… Možda i zauvijek”; “Početak i kraj su užasni, ali je još gore ono u sredini”; “Pogledao sam film samo na premijeri, dakle jedan put previše” bile su samo neke od nadahnutih kritika. Film se nije proslavio ni kod publike, štoviše, potonuo je kao “Titanic” – nezavisna kuća koja ga je producirala, “Franchise Pictures”, bila je prisiljena proglasiti bankrot! Za blaženo neupućene, riječ je o distopijskom SF filmu zasnovanom na istoimenoj knjizi oca scijentologije Rona Hubbarda. Radnja je smještena u neveselu 3000. godinu, koja kao da je “prepisivala” od anno domini 2020. – u njoj zli intergalaktički osvajači Psychlosi ljude koriste kao robove. Najgori je njihov šef osiguranja Terl, gigantski humanoid s dreadlocsima na glavi i tamom u srcu. Kad ovaj odluči natjerati ekipu da kopa zlato u radioaktivnom području, dolazi do ustanka koji završava tako da dobri momci pobiju zle otrovnim plinom, a potom, osvete radi, ubace atomsku bombu u “teleportirku” i pošalju je na njihov planet. Grozni Terl preživi, ali završi u lancima, cvileći poput razmažene 13-godišnjakinje kojoj mama nije kupila novi iPhone. Portretirao ga je, i to loše, John Travolta. Kao jedan od najglasnijih holivudskih scijentologa, glumac je  ovaj film doživio kao svoje čedo – u njega je “utukao” nekoliko milijuna vlastitih dolara! Umjesto očekivanih hvalospjeva, dobio je poruge. Posve zasluženo, film je osvojio sedam “Zlatnih malina”, uključujući onu za najgorega glumca (Travolta) i najgori filmski par (Travolta i svatko tko je dijelio ekran s njim). Ono što je trebalo poslužiti kao poligon za promicanje scijentoloških budalaština (nadobudni Travolta planirao je barem dva nastavka!) završilo je tako kao autogol pokretu!

Piše: Lucija Kapural

Komentari