Najekscentričniji umjetnički par: Galino lice javljalo mu se u snovima i prije nego što ju je upoznao, a bez grižnje savjesti preoteo ju je najboljem prijatelju!

Ekscentrični umjetnik Salvador Dalí prema svjetskom priznanju je počeo hrliti nakon preseljenja u Pariz 1929. godine. Pridružio se tada nadrealističkoj školi koju su osnovali Andre Breton, Louis Aragon i Paul Éluard te razvio tzv. “paranoično-kritičku metodu” slikanja, koja je propagirala uranjanje u podsvijest radi postizanja umjetničke kreativnosti. Status zvijezde pokreta donijela mu je suradnja sa Buñuelom na nadrealističkom remek-djelu “Andaluzijski pas”. Na način sličan tehnici automatskog pisanja, dvojica su umjetnika stvorila film nižući slike iz vlastite mašte, odbacujući svaku predodžbu koju je moguće objasniti racionalno, psihološki ili kroz kulturno naslijeđe. Kratki film šokirao je parišku publiku, napose zbog uvodne scene koja prikazuje oko prerezano britvom.

Nedugo nakon premijere kontroverznog uratka, Dalí je pozvan na zabavu koja će mu iz temelja promijeniti život. Kad je upoznao 11 godina stariju rusku emigranticu Helenu Diakonovu, koju su svi zvali “Galom”, slikar je bio frapiran: njezina lijepa kruškolika stražnjica bila je identična onoj koju je naslikao na platnu “Djevojka iz Ampurdána” tri godine ranije… A lice nepoznate žene bilo je neobično slično licu koje mu se od djetinjstva javljalo u snovima! U trenutku je spoznao da je zaljubljen. Postojao je tek omanji tehnički problem: Gala je bila udana za njegova bliskog prijatelja Paula Éluarda, na čijem je portretu baš tih dana radio. Kako vrline poput prijateljske odanosti nisu zauzimale visoko mjesto na Dalíjevoj ljestvici vrijednosti, odlučio je pošto-posto osvojiti ženu iz svojih snova.

Dogovorili su se da će se sastati sljedeći dan. Kako bi polučio neizbrisiv dojam, ćaknuti slikar na spoju se pojavio kose namazane kozjim izmetom, s krizantemom zataknutom iza lijevog uha. Umjesto da pobjegne glavom bez obzira, Gala mu je jednostavno rekla: “Odsad se više nećemo razdvajati!”. Bio je to početak pola stoljeća dugačke veze sa ženom koja će mu postati seksualna partnerica, neumoljiva kritičarka, menadžerica, muza i model za mnoga platna.

Piše: Lucija Kapural


Komentari