Najbizarniji talenti svih vremena: Gumeni čovjek i hodajuća vreća za udarce

Neki ljudi upisali su se u povijest kao neustrašivi vojskovođe, drugi kao virtuozni umjetnici, ingeniozni znanstvenici ili pak sportaši koji pomiču granice izdržljivosti. Postoje, međutim, i oni koji su zapamćeni po talentima koje bismo mogli opisati kao… Pa, osebujne. Evo nekoliko primjera!

Reket ne služi samo za tenis

Jedni ga nazivaju najboljim kontorcionistom današnjice, drugi luđakom, a on u šali kaže da za život zarađuje reketarenjem. Ne, Kapetan Frodo nije mafijaš već cirkuski artist čija se najpopularnija točka sastoji u provlačenju čitavog tijela kroz teniski reket, istinabog, onaj bez žica. “Vrlo je lako. Samo provučete ruke kroz okvir reketa, potom jednom rukom povučete glavu, a tada vam ostaje taman dovoljno mjesta za jednu nogu”, šali se 45-godišnji Norvežanin koji, uzgred rečeno, uvelike nalikuje glumcu Woodyju Harrelsonu. Njegovi nastupi puni su humora: dok izvodi točku koja naoko prkosi zakonima fizike, zapanjenoj publici priča viceve, a nerijetko glumi da se zaglavio u reket. Član australske cirkuske grupe “La Clique”, odmalena je znao da je stvoren za showbussines. Sin je čuvena norveškog mađioničara poznatog kao Veliki Santini, od kojeg je naslijedio fleksibilne zglobove i ljubav prema svjetlima pozornice. Prvi je nastup imao kao petogodišnjak a, osim svijanja zglobova, na repertoaru mu je gutanje sablji i riganje vatre. Zahvaljujući spomenutim talentima, dvaput se upisao u “Guinnessovu knjigu rekorda”: 1985. godine kao čovjek koji je progutao najveći broj drvenih predmeta, a 1994. kao gutač najvećega hladnog oružja. Ondje je upisan pod pseudonimom – pravo ime ne želi otkriti.

Oni me tuku, a ona se uvuku!

Kad je stanoviti Yong Hsueh prije desetak godina prvi put nastupio na televiziji, u nekom kineskom talent-showu, muškarci u publici od muke su se preznojavali, a jedan je mladić, užasnut, izjurio iz studija. Hsueh je, naime, tražio da ga dobrovoljci nogom udaraju u testise, i to svom snagom, a umjesto da se prevali na bok i vrišti u agoniji, tijekom torture samo se blago osmijehivao. Pogađate, Hsueh nije običan muškarac: riječ je o šaolinskom monahu kojem je izvođenje ovakvih trikova mačji kašalj. Nakon nastupa, šokiranoj publici je, ponešto neodređeno, objasnio u čemu je trik: “Riječ je o drevnoj kineskoj vještini samoobrane, razvijenoj kako bi se taj osjetljiv dio anatomije što manje povrijedio u borbi. Riječ je o tehnici brzog uvlačenja testisa u tijelo točno u trenutku udarca”.


Oko koje pljuje

Ilker Yilmaz već godinama drži jedan od najbizarnijih svjetskih rekorda: onaj u štrcanju tekućine iz oka udalj. I to ne bilo kakve tekućine! Evo u čemu se sastoji njegovo jedinstveno umijeće: umjesto u kavu, nalije mlijeko u ruku, potom ga ušmrče u nos, da bi ga štrcnuo iz oka, lijevog, do nekoliko metara u daljinu. Sposobnost koja mu je 2004. godine osigurala mjesto u “Guinnessovoj knjizi rekorda”, kad je iz oka “pljunuo” na udaljenost od dva metra i sedamdeset devet centimetara, turski građevinski djelatnik duguje poremećaju suznih žlijezda. Njegovi konkurenti kao tekućinu za štrcanje preferiraju vodu, a to je i sam prakticirao dok turska mliječna kompanija “Kay Sut” nije ponudila da će ga sponzorirati.

Čovjek od gume

Sjećate li se Gumiflexa, lupeža iz kultnog stripa “Alan Ford” koji je mogao rastezati svoje lice po želji? Vjerovali ili ne, sličnom vještinom može se podičiti pedesetogodišnji Gary Turner. Rijedak genetski poremećaj, koji bi nekoga drugog zavio u crno, za poduzetnog Britanca postao je neiscrpan izvor prihoda. “Stretchy Skin Man”, kako mu tepaju, redovito nastupa po sajmovima i reality emisijama. Zahvaljujući Ehlers-Danlosovom sindromu, poremećaju u povezivanju tkiva koji napada kožu, ligamente i unutarnje organe, Gary može, a da ni ne trepne, rastegnuti kožu s vrata tako da njom prekrije usta i nos ili, ako zaboravi vrećicu, prenijeti desetak limenki piva u rastegnutoj koži trbuha. To ga, kaže, nimalo ne boli, a na svome bizarnom poremećaju počeo je zarađivati još kao školarac, kad je naplaćivao razrednim kolegama da ga povuku za obraz. U “Guinnessovu knjigu rekorda” upisao se 1999. godine, kad je tijekom nastupa u Los Angelesu kožu na trbuhu uspio razvući zastrašujućih šesnaest centimetara.

Piše: Lucija Kapural

Komentari