Najbizarnije bračne zajednice svih vremena

Koja je definicija braka? Crkvena: vjerski čin u kojem dobijemo jednoga razapetog više i jednu djevicu manje. Vremenska: razdoblje poslije života, a prije smrti. Pravna: dugogodišnja robija u kojoj osuđeni može biti oslobođen zbog lošeg vladanja. Vojna: jedini rat u kojem spavamo s neprijateljem. Matematička: suma oduzimanja slobode, množenja odgovornosti i dijeljenja love. Filozofska: mjesto gdje se uzajamno dijele i rješavaju problemi koje, istinabog, ne bismo ni imali da nismo stupili u brak. Šalu na stranu, bračni zavjet je, čak i u ovim raskalašenim vremenima, za mnoge jedna od najvažnijih stvari u životu. U pravilu, brak se sklapa između dvoje ljudi, najčešće muškarca i žene. No što ako je objekt vaše ljubavi kakav umiljati četveronožac? Ako želite dočekati starost u zagrljaju kamiona, zida ili jastuka? Donosimo listu najneobičnijih bračnih zajednica u povijesti, onih u kojima je samo jedna strana bila u stanju reći “Uzimam!”.

Madame Eiffel

Kad ga je 2004. godine prvi put ugledala, srce Erike LaBrie je zatreptalo. Njen odabranik bio je visok, čvrste građe i svjetski poznat. Ne, nije se radilo o slavnom glumcu ili nogometašu, nije čak bila riječ ni o ljudskom biću: Erica se zaljubila u – Eiffelov toranj! Nakon tri godina “nježne veze protkane uzajamnim razumijevanjem” (njene riječi!), ozakonila je svoju ljubav i službeno postala gospođom Eiffel. Danas je, tvrdi, u sretnom braku, a u žiži medijskog interesa ostala je zahvaljujući svojoj web stranici, koja okuplja ljude sa sličnim ljubavnim preferencijama (znanstvenim žargonom, porivi ove vrste nazivaju se objektofilija). Erika tvrdi da, osim seksualne privlačnosti, prema metalnoj konstrukciji gaji duboke osjećaje. Prije nego što je uplovila u bračnu luku s tornjem, trknuta žena bila je u romantičnoj vezi s jednim naočitim lukom (ne povrćem, nego onim iz kojeg se ispucavaju strijele), ali su se “emocije potrošile”.

Kameni svatovi


Za neke, berlinski zid predstavljao je simbol neslobode, oličenje hladnog rata. Za Šveđanku po imenu Eija-Riitta Eklöf, značio je ljubav života. U barijeru koja je odvajala Zapadni Berlin od Istočnog zaljubila se kao djevojčica, kad ga je prvi put vidjela na televiziji. Godine 1979. uplovila je s njim u bračnu luku, postavši gospođom Berliner-Mauer (u slobodnom prijevodu: Berlinozidić). Zbog nezgodne političke situacije, s odabranikom svog srca nije mogla biti u prisnijem kontaktu, ali ga je svako toliko posjećivala i čeznutljivo gledala. “Brak” je potrajao deset godina, do rušenja gospodina Berliner-Mauera: u trenutku kad je cijela Europa slavila pad zlosretnog zida, neutješna Erica oplakivala je smrt muža. U Berlin se nikad nije vratila (“Uspomene su odveć bolne!”), ali u svojoj kući i dan-danas drži maketu zida, koju zaljubljeno gladi prisjećajući se nekih sretnijih vremena. “Ljudi mi se smiju kad to kažem, ali znam da mi je uzvraćao osjećaje. Naše duše zauvijek će biti povezane!” izjavila je “udovica”. Zid koji ima dušu? U pravu si, Erica, smijemo ti se!

Koza nostra

Sudanac Charles Tombe s punim je pravom mogao reći da mu je žena prava koza. Ovaj žgoljav, ružnjikav momak nikako nije uspijevao pronaći curu pa je, u ljeto 2006. godine, svoje prirodne porive odlučio zadovoljiti na neprirodan način, sa susjedovom kozom. Dok joj je s leđa šaptao nježne riječi, naišla je neka vremešna gospođa koja je, unatoč uznapredovalom artritisu, pronašla dovoljno snage da prekršitelja svojski izmlati bambusovim štapom. Tombe je, uplakan i pun modrica, izveden pred seoske starješine. Presuda je bila okrutna: ne samo da mora oženiti partnericu u moralnom prijestupu, nego je uz to dužan njenom vlasniku isplatiti pozamašnu odštetu. Nažalost, bračna sreća nije bila dugog vijeka. Nedugo nakon svadbe, mladenka je progutala plastičnu vrećicu i ugušila se. Izgleda da joj se nikako nije sviđao novi muž.

Piše: Lucija Kapural

Komentari