Najapsurdnij filmski zapleti svih vremena, 2. dio

Mislili ste da su domaće komedije, akcići sa Stevenom Seagalom u glavnoj ulozi, horori u kojima čudovišta proganjaju glupe plavuše i patetikom natopljene američke ratne drame uraci s dna filmske kace? Ništa vi niste vidjeli! (Ne)djela koja smo uvrstili na našu listu imaju sve – apsurdne premise, sulude zaplete, katastrofalnu glumu i režiju kakve bi se posramio i jedan Michael Bay. Donosimo drugi dio liste najgorih filmova u povijesti!

Vrati mi se, 2000.

Kad smo čuli da u ovoj romantičnoj drami glume inače sjajni David Duchovny i Minnie Driver (na slici!), učilni smo kobnu grešku i pogledali je. Već nakon pet minuta osjetili smo bolove u želucu zbog koncentracije ljigavosti i patetike u svakom kadru, ali film ima sličan efekt kao gadna prometna nesreća: ma koliku ti nelagodu prizor izazivao, ne možeš odvojiti pogled od njega. Ožalošćeni udovac zaljubljuje se u atraktivnu konobaricu kojoj je, gle slučaja, transplantirano srce njegove pokojne gospođe – to je kratak sadržaj promašaja “Vrati mi se” u režiji propale glumice Bonnie Hunt. Nećemo ti se vratiti, udave od filma, i želimo 115 minuta, koliko smo na tebe potrošili, natrag!

Zgodna i nezgodna, 2008.

Očekivati kvalitetu od filma u kojem glumi Paris Hilton – ako izuzmemo njen pornouradak – isto je što očekivati od političara da ispuni predizborno obećanje, pa ipak, komedija “Zgodna i nezgodna” podigla je ljestvicu filmskog šrota na jednu posve novu razinu. Paris je pripala uloga mjesne ljepotice, altruistične cure koja odbija izlaziti na spojeve sve dok njena ružna prijateljica ne pronađe srodnu dušu. Većina “komičnih” scena svodi se na to da muškarci s gnušanjem odbijaju dotičnu prijateljicu, čudovište sa dugačkim sivim zubima, dlakavim madežom na bradi i gljivičnom infekcijom na stopalima od koje joj, bljak, ispadaju nokti. Osim što je dozlaboga glup i površan, film bi vas mogao nagnati na povraćanje – što od pojavnosti naslovne “nezgodne”, što od Parisine glume. Činjenicu da redatelj Tom Putnam nije osvojio “Zlatnu malinu”, za koju je zbog ovog nedjela bio nominiran, smatramo golemom nepravdom.


Ljudska stonoga, 2009.

Na proputovanju Europom, dvjema lijepim i praznoglavim Amerikankama pokvari se automobil, dakako, usred noći i u teškoj zabiti. Kad ugledaju svjetlo u jednoj kućici, pomisle da su spašene. Naravno da nisu. Vlasnik, umirovljeni njemački kirurg, ponudi im piće da se zagriju, dijabolično se smješkajući. U piću je, pogađate, sredstvo za spavanje. Kad se cure probude, nađu se u podrumu zajedno s otetim japanskin turistom, a ludi znanstvenik odluči ih iskoristiti kako bi stvorio sijamski trojac te oživio svoju bolesnu životnu maštariju, ljudsku stonogu. Prijateljice će uskoro biti bliže jedna drugoj nego što su ikad htjele – anus jedne bit će prišiven na usta druge, Japanac će se naći na repu “stonoge”, a probavni sustav bit će im zajednički. Tom Six, redatelj i scenarist ove opscene budalaštine, nije se zadovoljio činjenicom da je gledateljima ogadio život pa je odlučio snimiti još dva nastavka horora. Niste čuli za Toma Sixa? Nikakvo čudo – vrhunac karijere ostvario je režiranjem nizozemske inačice reality-showa “Veliki brat”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari