Nađeni stravični ostaci slomljenih dječjih kostiju, tinejdžera i mučenih žena

Njemački Stonehenge. Fotografija: Artnet News.

Godine 1991. u Njemačkoj je otkriven prapovijesni spomenik sastavljen od više koncentričnih krugova koji podsjeća na engleski Stonehenge, zbog čega je ubrzo prozvan njemačkim Stonehengeom. Ovaj je objekt otkriven tek 1991. tijekom preleta aviona nad područjem u blizini sela Pömmelte u sjeveroistočnoj Njemačkoj. Ubrzo su započela istraživanja koja su pokazala da je mjesto imalo ritualan karakter i da je svojom orijentacijom bilo usmjereno promatranju astronomskih pojava, važnih za ondašnji svijet koji je najvećim dijelom ovisio o poljodjelstvu.

Žrtvovanja 

Na ovom ritualnom mjestu u blizini  Pömmeltea nađeni su i ostaci većeg broja ljudskih tijela. Dio je tih tijela nađen smješten na istočnom dijelu objekta svojom orijentacijom  pokopa sugerira da su pripadnici ove kulture vjerovali u zagrobni život. Ipak, dio ukopa svjedoči o žrtvovanjima u sklopu kojih su tijela žrtava samo bačena u jame. Među žrtvama su nađene slomljene dječje kosti, ostaci tinejdžera i žena. Na ženskim tijelima su vidljive frakture lubanje i rebara, koje ukazuju na izrazito nasilnu smrti.

Naselje u neposrednoj blizini mjesta stravičnog rituala

U neposrednoj blizini objekta arheolozi Državnog ureda za zaštitu i arheologiju spomenika, zajedno sa stručnjacima sa Sveučilišta Halle, našli su ostatke naselja koje je imalo više faza u razvoju. Najstarija faza naselja se pripisuje Kulturi zvonolikih vrčeva koja pripada kasnom bakrenom i ranom brončanom dobu, odnosno datira se u drugu polovicu 3. tisućljeća prije Krista. Ova je faza dobila ime po karakterističnom obliku vrčeva, a u njoj je već započela obrada bronce. U tu se fazu datiraju ovdje nađeni ostaci posuda za piće i neki drugi nalazi poput sjekira i izrezbarenih ostataka kostiju.


Fascinantan nalaz diska s prikazom neba

Krajem tog razdoblja Kulturu zvonolikih vrčeva zamijenit će Unjetička kultura koja obilježava kraj trećeg i početak 2 tisućljeća prije Krista. Od 130 nađenih ostataka kuća njih je čak 80 imalo potpuno sačuvane tlocrte. Moguće je da je ovdje riječ o naselju čiji su stanovnici brinuli o ritualima i pratili astronomske pojave važne za preživljavanje. U blizini lokaliteta nađen je i disk s prikazom neba. On je ilegalno iskopan, ali je 2002. završio u Državnom muzeju za prapovijest.

Disk s prikazom neba. Fotografija:
Artnet News.

Upravo ovaj disk pokazuje visoke tehnološke dosege stanovnika ovog područja u obradi metala. On je izrađen od zlata i bronce pristigle iz Engleske, što svjedoči ujedno i o razvijenoj trgovini koja se na ovom području vodila s udaljenim krajevima. Naselje prestaje postojati u prvoj polovici 2. tisućljeća pr. Krista.

Budućnost lokaliteta

Godine 2016. koncentrični krugovi su rekonstruirani što je privuklo brojne turiste, pa su sada u tijeku planovi za razvoj daljnje turističke infrastrukture.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari