Nađeni stravični ostaci slomljenih dječjih kostiju, tinejdžera i mučenih žena

Godine 1991. u Njemačkoj je otkriven prapovijesni spomenik sastavljen od više koncentričnih krugova koji podsjeća na engleski Stonhenge, zbog čega je ubrzo prozvan njemačkim Stonhengeom. Ovaj je objekt otkriven tek 1991. tijekom preleta aviona nad područjem u blizini sela Pömmelte, smještenog jugoistočno od Magdenburga u sjeveroistočnoj Njemačkoj. Ubrzo su započela istraživanja koja su pokazala da je mjesto imalo ritualan karakter te da je svojom orijentacijom bilo usmjereno promatranju astronomskih pojava, važnih za ondašnji svijet koji je najvećim dijelom ovisio o poljodjelstvu.

Žrtvovanja 

Na ovom ritualnom mjestu u blizini  Pömmeltea nađeni su i ostaci većeg broja ljudskih tijela. Dio je tih tijela koji je bio smješten na istočnom dijelu objekta ukopan na propisan način pri čemu njihova orijentacija sugerira da su pripadnici ovdje nastanjenih kultura vjerovali u neki oblik zagrobnog života, no dio ukopa ukazuje na žrtvovanja u sklopu kojih su ubijena tijela samo bačena u jame. Među žrtvama su nađene brojne slomljene dječje kosti, ostaci tinejdžera i žena. Na ženskim tijelima su vidljive frakture lubanje i rebara, što pokazuje izrazito nasilnu smrt.

Naselje u neposrednoj blizini mjesta stravičnog rituala


U neposrednoj blizini objekta arheolozi Državnog ureda za zaštitu i arheologiju spomenika, zajedno sa stručnjacima sa Sveučilišta Halle, našli su ostatke naselja koje je imalo više faza u razvoju. Najstarija faza naselja se pripisuje Kulturi zvonolikih vrčeva koja pripada kasnom bakrenom i ranom brončanom dobu, odnosno datira se u drugu polovicu 3. tisućljeća. Ova je faza dobila ime po karakterističnom obliku vrčeva, a u njoj je već započela obrada bronce. U tu se fazu datiraju ovdje nađeni ostaci posuda za piće i neki drugi nalazi poput sjekira i izrezbarenih ostataka kostiju.

Fascinantan nalaz diska s prikazom neba

Krajem tog razdoblja Kulturu zvonolikih vrčeva zamijenit će Unjetička kultura koja obilježava kraj trećeg i početak 2 tisućljeća. Od u blizini nađenih 130 kuća njih je čak 80 imalo potpuno sačuvane tlocrte s tim da je najveći dio tih objekata potjecao iz starije kulturne faze. Moguće je da je ovdje riječ o naselju čiji su stanovnici brinuli o ritualima i pratili astronomske pojave važne za preživljavanje ondašnjih zajednica. U blizini ovog lokaliteta nađen je svojevremeno disk s prikazom neba. On je ilegalno iskopan, ali je 2002. završio u Državnom muzeju za prapovijest. Upravo ovaj disk pokazuje visoke tehnološke dosege stanovnika ovog područja u obradi metala. On je izrađen od zlata i bronce pristigle iz Engleske, što svjedoči i o razvijenoj trgovini koja se na ovom području vodila s udaljenim krajevima. Naselje prestaje postojati u prvoj polovici 2. tisućljeća pr. Kr.

Budućnost lokaliteta

Godine 2016. koncentrični krugovi su rekonstruirani što je privuklo brojne turiste, pa su sada u tijeku planovi za razvoj daljnje turističke infrastrukture.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari