Nađen prsten šerifa Nottinghama koji potvrđuje onu staru: “Gdje ima dima, ima i vatre!”

Fotografija: CrudeReviews.

Na polju u grofoviji Nottinghamshireu, koja se smjestila u središnjem dijelu Engleske, nađen je zlatni prsten pečatnjak šerifa Nottinghama još u ljeto 2020. godine. Naravno svi oni koji su odrastali uz pustolovine Robina Hooda odmah pomišljaju na njegova antipoda koji je obavljao mrsku funkciju šerifa. Kako se legendarni Robin Hood odmetnik i pravednik, koji je pljačkao bogate i darivao siromašne, povezuje s vremenom Rikarda Lavljeg Srca, a koji je na vlast došao u drugoj polovici 12. stoljeća, pitanje je možemo li ovaj prsten povezati s vremenom engleskog kralja Rikarda I.

Grb obitelji Jenison

Ako pogledate prsten uočit ćete na njemu dva labuda odvojena dijagonalom, a to je vrlo prepoznatljiv grb obitelji Jenison, koja je dala jednog šerifa Nottinghama. No, je li to mogao biti onaj iz vremena u kojem je smještena radnja legende. Nažalost, nije jer je u pitanju sir Matthew Jenison koji je živio u drugoj polovici 17. stoljeća.

Fotografija: Hansons auctioneers (BBC).

Tko je bio stvarni vlasnik ovog prstena?

Matthew je rođen u apotekarskoj obitelji i u 29-oj godini života je postao je vitezom i šerifom Nottinghama, no tu je funkciju obavljao vrlo kratko. U parlament je ušao na samom početku 18. stoljeća. Na prvu se čini da je ovom čovjeku išlo u životu “sve po loju”, no nije. Nakon uspjeha slijedio je pad te je zbog odbijanja plaćanja troškova vezanih uz sudsku tužbu završio u jednom londonskom zatvoru, gdje je i umro 1734. godine.


Priča dobila uporište

Prema raznim pričama njegova se obitelj obogatila zahvaljujući Engleskom građanskom ratu u kojem je došlo do sukoba između kralja i parlamenta, a koji se vodio sredinom 17. stoljeća. Drugim riječima obitelj se sumnjičila za ratno profiterstvo. Sve do sada ova je priča bila bez ikakvog uporišta, no sada kada je nađen prsten, a u njegovoj blizini ostava srebrnog novca iz doba Građanskog rata, čini se da ima istine u onoj koja kaže: “gdje ima dima, ima i vatre”.

Vratimo se prstenu, on je gotovo pa u savršenom stanju, a prodan je za cifru od 8500 funta u ožujku 2022.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari