Na početku karijere, škotski glumački mag spasio je dječaka od utapanja, za što nagrađen ordenom hrabrosti!

Otkad je 2007. graciozno masakrirao zle Perzijance u filmu “300”, uz često citirani bojni poklič “This is Spartaaa!”, škotski glumac Gerard Butler ne prestaje intrigirati filmsku publiku. Evo nekih zanimljivosti iz njegova uzbudljivog života!

1. Rođen je 1969. godine u Paisleyu, najvećem gradu škotskog okruga Renfrewshire. Naočit izgled baštinio je od majke Margaret, koja se svojedobno okitila lentom Miss Paisleya. Bio je još beba kad je njegov tatica Edward, žestoki kockar i još žešći pijanica, napustio obitelj. Momak će ga vidjeti tek kao šesnaestogodišnjak, a susret neće biti pretjerano topao. “Proveo sam mnogo godina ne znajući gdje je, ne znajući je li uopće živ… A onda se jednog dana pojavio iz vedra neba, bez najave. Gledao sam tog čovjeka koji mi je dao život i vidio samo stranca”, prisjeća se.

2. Kao srednjoškolac, bio je svjetlosnim godinama udaljen od zavodnika kakav je danas. “Znate li one iritantne balavce koji sjede u prvoj klupi, s rukom vječno podignutom u zrak, imaju petice iz svih predmeta ali nijednog prijatelja? Bio sam jedan od njih. Nažalost, vrlo brzo sam shvatio da je vještina rješavanja diferencijalnih jednadžbi od slabe koristi kada je riječ o uspjehu kod cura. Ako tome dodamo demodiranu odjeću, zakržljale socijalne vještine i prištavo lice, jasno vam je zašto sam na školskim odmorima uvijek sjedio sam”, priznao je u nekom intervjuu.

3. Nakon mature, upisuje studij prava na Sveučilištu u Glasgowu. Bistar i analitičkog uma, već kao brucoš postao je predsjednik elitna fakultetskog kluba “Law Society”, koji je iznjedrio generacije vrhunskih odvjetnika. Diplomirao je kao jedan od najboljih studenata u generaciji, nakon čega se zaposlio se kao vježbenik u odvjetničkom uredu u Edinburghu. Na sreću po Hollywood, to okružje zamrzio je u startu. “Kravata me stezala kao omča, s kolegama nisam uspijevao pronaći zajednički jezik, sati provedeni u uredu činili su se dugima poput vječnosti. U dvije godine, koliko sam ondje radio, stalno sam bio pijan, pa su mi ‘sprašili’ otkaz. Osjetio sam veliko olakšanje”, ispričao je.

4. Zarekavši se da nikad više neće raditi u kancelariji, dipl.iur. Butler za život je zarađivao konobareći, perući automobilska stakla, dijeleći letke za meksički restoran i – popisujući pse lutalice! Čime se doista želi baviti, shvatio je nakon što je posjetio filmski festival u Edinburghu. “Bila je to svojevrsna katarza. U kratkom ali intenzivnom trenutku prosvjetljenja postao sam siguran, sa stopostotnom sigurnošću, da je gluma moj životni poziv”, prisjeća se. Odlučan u namjeri da uspije, pozvao je redatelja Stevena Berkoffa na kavu i jasno mu rekao da sebe vidi na pozornici. Ovaj mu je pružio šansu: nakon audicije koja je trajala nepunih pet minuta, povjerio mu je ulogu u Shakespeareovu “Koriolanu”. Publika ga je s pozornice ispratila s ovacijama!


5. Na filmu je debitirao 1997. godine, ulogom sluge kraljice Viktorije u britanskoj drami “Gospođa Brown”. U pauzama od snimanja, često je s majkom odlazio na piknike na rijeci Tay. Jednom prigodom, baš dok su uživali u sunčanom danu, začuli su zapomaganje. Mršavi dječak od kojih pet godina uperio je prst u vodu i povikao: “Pomozite, prijatelj mi se utapa!”. Ne gubeći prisebnost duha, Butler je skočio u rijeku i spasio mališana od sigurne smrti. Ovaj nesebičan čin donio mu je orden hrabrosti udruge “Royal Humane Society”, što je prokomentirao riječima: “Ne smatram da sam posebno hrabar. To bi svaki čovjek učinio u sličnoj prilici!”. Herojski čin očito mu je priskrbio nekoliko bodova u karmičkom smislu: njegova karijera nedugo potom doživljava uzlet. Nakon malene ali sočne uloge negativca u filmu “Sutra nikad ne umire”, u kojem je pokušavao pomrsiti račune agenta 007, uslijedio je angažman u serijalu “Lucy Sullivan se udaje”. Priliku koju je dugo čekao donosi mu naslovna rola u miniseriji “Atila”. Uloga nesmiljenog barbarskog osvajača, zbog koje se morao riješiti škotskog naglaska, donijela mu je hvalospjeve kritičara i prvi veći honorar.

6. Da nije samo zgodan paket mišića, pokazao je ulogom nakazna glazbenog genija u “Fantomu u operi”, Schumacherovoj filmskoj adaptaciji čuvenog mjuzikla Andrewa Lloyda Webbera. “Na prvoj probi derao sam se iz petnih žila, želeći pokazati da imam moćan glas. Sav ponosan, pogledao sam vokalnog trenera. On se nagnuo kroz prozor i rekao mi da je moje ‘pjevanje’ privuklo petnaestak mačora. Bio je to hladan tuš”, smije se. Premda je film naišao na pozitivne kritike, publika ga nije osobito dobro prihvatila. Svjetsku slavu Butleru će donijeti tek sljedeći projekt, već spomenuti “povijesni” spektakl “300”. Zbog uloge spartanskog kralja Leonide, koji je sa šačicom odanih drugova pružio otpor brojčano nadmoćnim Perzijancima, mjesecima je ispuštao dušu u teretani. “Morao sam proliti litre znoja i pokoju kapljicu krvi kako bih došao u takvu formu. Promijenio sam režim prehrane, a odrekao sam se čak i cigarete, vjerne družice od moje osamnaeste”, rekao je.

7. U trilerima “Građanin opasnih namjera” i “Gamer” briljirao je kao hrabri otpadnik koji pokušava preživjeti unutar represivnog sustava, a na snimanju romantčne komedije “P.S. Volim te” umalo je izbio oko partnerici Hilary Swank. “Radilo se o sceni u kojoj moj lik izvodi striptiz. Kad sam pokušao skinuti tregere, došlo je do tehničkih problema: vražja stvar je zapela, preletjela moju glavu i opalila Hilary ravno u lice. Odvezena je u bolnicu, gdje je zaradila četiri šava!”, ispričao je glumac, koji se u novije vrijeme sve češće bavi filmskom produkcijom.

Piše: Lucija Kapural

Komentari