Munje, gromovi, bijesni psi i teroristi: Uz snimanje kultnog horora vezane su brojne bizarne nezgode!

Koliko se piramida zapravo nalazi u Egiptu? Tko je bila “nepotopiva Violet”? Snimanje kojeg filma strave je bilo praćeno nizom čudnih i jezivih nezgoda, kao da se fikcija nekako prelila u stvarnost? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Definitivno oblikovan tip piramida, vezan za posmrtni kult faraona – poput Keopsove, Kefrenove i Mikerinove – javlja se u Staroj državi od IV. dinastije. Premda su spomenute piramide kraj Gize najpoznatije, zapravo se na području drevnog Egipta nalazi preko 140 ovih monumentalnih građevina.

2. Argentinski revolucionar Che Guevara (1928. – 1967.) ludovao je za motorima. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, na dva kotača je proputovao čitavu Latinsku Ameriku i dijelove SAD-a. To je uvelike promijenilo njegov pogled na svijet: upoznao je siromaštvo i shvatio koliko je kolonijalizam pogubno utjecao na živote stanovnika njegovog kontinenta.

3. Cigarete u današnjem obliku, odnosno izrezani duhan umotan u komadić papira, pojavljuje se u devetnaestom stoljeću. Ručno motanje postalo je stvar prošlosti nakon što je kubanski industrijalac Susini stvorio prvu mašinu za izradu cigareta. Sljedeći značajan korak u tehnologiji proizvodnje bilo je uvođenje filtera. Prve takve cigarete na tržištu su se pojavile 1929. u Engleskoj, ali sve do pedesetih godina prošlog stoljeća nisu bile šire prihvaćene.


4. Britanka Violet Jessop (1887. – 1971.) doživjela je – i preživjela – čak tri brodske havarije, uključujući onu Titanica. Iz tog razloga, ondašnji mediji prišili su joj nadimak “Nepotopiva Violet”.

5. Svaki kralj u francuskim igraćim kartama predstavlja jednog vladara iz povijesti: pik kralja Davida, tref Aleksandra Velikog, herc Karla Velikog, a karo Julija Cezara.

6. Brojne osobe povezane s “Pretkazanjem”, kultnim horor-filmom iz 1976. godine (na slici!), doživjele su bizarne nezgode. Zrakoplove u kojima su glumac Gregory Peck i scenarist David Seltzer letjeli u London pogodio je grom (radilo se o dva leta!), a munja je u Rimu umalo spržila producenta Harveya Bernharda. Nadalje, rotvajleri koji “glume” demonske beštije napali su vlastite trenere, a u hotelu u kojem je redatelj Richard Donner odsjeo teroristi IRA-e su postavili bombu.

7. Hipokrat, otac moderne medicine, dobro je poznavao tajne aromaterapije. Aromatičnim parama se, primjerice, koristio kako bi istjerao kugu iz Atene. U svome nastojanju nije bio osobito uspješan, ali su trupla, valja mu to priznati, lijepo mirisala nakon tretmana.

Piše: Lucija Kapural

 

Komentari