Mrtve močvare vlažnih nizina Flandrije

Vojnici australske 10. brigade poljskog topništva napreduju preko dasaka položenih radi lakšeg prijelaza preko mokrog i blatnog tla. Fotografija je snimljena na mjestu gdje se nekada nalazio šumarak pokraj dvorca Hooge, blizu istoimenoga sela. Selo je smješteno nekoliko kilometara istočno od Ypresa u sjeverozapadnoj Belgiji.

Hooge je u vrijeme Prvoga svjetskoga rata bio poprište četiri godine žestokih i iscrpljujućih borbi između njemačke vojske i vojske Britanskoga Carstva. Nakon opetovanih neuspjeha frontalnih pješačkih napada obje su strane pribjegle minskom ratu. Pod tim se pojmom podrazumijeva potkopavanje protivničkih položaja i postavljanje eksploziva kako bi se ti položaji urušili. Neprijatelj bi, naravno, kopao vlastite tunele kako bi presreo protivničke pionire (vojne inženjere). Kada bi kopači naišli na protivnički tunel, došlo bi do surovih borbi na vrlo bliskoj udaljenosti u mračnoj i skučenoj sredini. Pored toga, Hooge je značajan jer su tamo 30. srpnja 1915. prvi put u bitki upotrebljeni bacači plamena. Međutim, nijedna strana nije uspjela protivniku zadati odlučujući udarac. Hooge je nekoliko puta prelazilo iz britanskih u njemačke ruke i obrnuto, a Britanci su tek krajem rujna 1918. uspjeli istjerati Nijemce iz sela i zadržati ga do kraja rata.

Selo je tijekom rata praktički sravnjeno sa zemljom, a šumarak je pretvoren u jezivi krajolik spaljenih i polomljenih debala te blatnjavih kratera nastalih udarima topovskih granata. Spomenuti dvorac također je uništen već 1915. te nikada nije obnovljen. Pejzaži poput ovoga na fotografiji bili su inspiracija nekim piscima i pjesnicima. Jedan od njih bio je i J. R. R. Tolkien koji je regiju Mrtve močvare (engl. Dead Marshes) djelomično temeljio na svojim iskustvima iz Prvoga svjetskoga rata.

Danas se u okolici Hoogea nalaze čak četiri vojna groblja (RE Wood, Sanctuary Wood, Hooge Crater Cemetery, Birr Cross Roads Cemetery) na kojima je pokopano gotovo 9000 vojnika iz zemalja Britanskoga Carstva. U blizini su i Muzej kratera Hooge i Muzej meninske ceste s postavama na temu Prvoga svjetskoga rata.

Piše: Boris Blažina


Komentari