Mračna strana genija: Lažirao je vlastitu smrt, a bivšu dragu dao strpati u zatvor!

Ako bismo trebali pronaći najvećeg i najsvestranijeg umjetnika svih vremena i naroda, lagan odabir bio bi nizozemski slikar za kojeg je dovoljno reći osobno ime – Rembrandt. Majstor chiaroscura, na platna je prenio nikad ranije viđen raspon ljudskih emocija i iskustava, a njegov dar za pojedinosti i kompoziciju jedinstven je u povijesti umjetnosti. Tvorac je golema opusa od 700 ulja, 1.800 crteža i 300 bakropisa, a za remek-djela poput “Noćne straže”, “Krista u Emausu” ili “Sata anatomije dr. Tulpa” čuli su i oni koje slikarstvo zanima koliko i prijenos amaterske utakmice u curlingu na kineskom jeziku. Priznanje je stekao još za života, a s njim je u paketu došao i nemali imetak. Zbog nepromišljenih ulaganja je, međutim, uspio više puta bankrotirati te konačno umrijeti u siromaštvu.

Premda je stvarao djela prepuna susosjećajnosti, kao osoba bio je sušta suprotnost: opisivali su ga kao egoista, svadljivca te patološkog škrca. Potonja osobina do izražaja je došla nakon što je njegova veza sa sluškinjom Geertje privedena kraju. Nesretna žena, koju je ostavio zbog druge sluškinje (!), tužila ga je za lažno obećanje o braku te tražila da joj sud dodijeli neku vrstu alimentacije. Ne želeći joj dati ni novčića, potplatio je navodne svjedoke, uključujući djevojčina rođenog brata, te je siroticu uspio strpati u zatvor pod optužbom da se bavila prostitucijom.

Još jedna anegdota zorno ilustrira njegov odnos prema novcu. Našavši se u dugovima, odlučio je prodati nekoliko svojih platna. Svjestan činjenice da djela mrtvih slikara postižu znatno višu cijenu, pod okriljem noći je napustio svoj dom te se skrio kod nekog prijatelja. Čovjeku koji mu je pružio gostoprimstvo dao je neugodan zadatak da javi njegovoj supruzi kako se iznenada razbolio i umro, na samrtničkoj postelji izrazivši želju da ova proda neke njegove slike. Ožalošćena žena odlučila je poštovati posljednju želju “pokojnika”, a kad je učinila što joj je bilo naloženo, njen nestašni mužić digao se iz mrtvih te se s velikim žarom bacio na brojanje love od prodanih slika!

Piše: Lucija Kapural


Komentari