Mračna povijest bijele kape: Zašto kuhari nose one visoke kape na glavama i tko je prije toga ostao bez glave?

Zašto su kuhari počeli nositi prepoznatljive bijele kape? Što je to pando? Zašto se legendarni “Model T” od 1914. godine proizvodio samo u crnoj boji? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Visoke bijele kape, kakve nose kuhari u mnogim zemljama, u upotrebi su od vremena Henrika VIII. (1491. – 1547.). Legenda kaže da je ćudljivi i okrutni engleski kralj dao pogubiti kuhara koji mu je pripremio jelo (preciznije, obezglaviti ga) zato što je na tanjuru pronašao dlaku. Njegovi kolege nakon toga nemilog događaja navodno su počeli nositi ovakve kape, kako bi im držale kosu – a posljedično i glavu  – na mjestu. Zanimljivo, profesionalne kape imaju ravno stotinu nabora, što simbolizira stotinu načina na koji se mogu pripremiti jaja.

2. Pita od jabuka smatra se tradicionalnim američkim desertom, no niti jabuke niti pita nemaju nikakve veze sa “zemljom slobodnih i domovinom hrabrih”. Jabuke su podrijetlom iz srednje Azije, gdje su se uzgajale još u desetom tisućljeću prije Krista, a prvi recept za pitu zapisan je u srednjovjekovnoj Engleskoj.

3. Američki glumac  Wayne Anthony Allwine (1947. – 2009.) najveći dio karijere radio je za kompaniju “Walt Disney”: pune trideset dvije godine, “posuđivao” je glas najpoznatijemu animiranom mišu, Mickeyu Mouseu. Zanimljivo, bio je u braku s kolegicom Russi Taylor, koja je bila glas – Minnie Mouse!


4. Pando, poznat i kao “drhtavi div”, jedan je od najstarijih i najtežih biljnih organizama na svijetu. Riječ je o klonskim kolonijama drhtave jasike, čestima u Sjevernoj Americi, koje dijele zajednički korijen te se smatraju jednim organizmom. Može težiti preko šest i pol tona, a procjenjuje se da je njegov korijenski sustav stariji od osamdeset tisuća godina.

5. Legendarni “Model T”, prvi automobil koji se mogao nabaviti po pristupačnoj cijeni, kompanija “Ford” je proizvodila od 1908. do 1922. godine. Simbol industrijalizacije i modrenizacije SAD-a, kao i procvata srednje klase, i danas se nalazi na vrhu ljestvice najprodavanijih automobila svih vremena. Suprotno uvriježenome mišljenju, nije dolazio samo u crnoj boji – isprva se prodavao i u sivoj, zelenoj, plavoj i crvenoj. Tek nakon 1914. godine kupci su, kako su u kompaniji duhovito govorili, mogli “naručiti koju god nijansu žele – sve dok je riječ o crnoj boji”. Razlog je praktične naravi: crni lak suši se znatno brže od onih u drugim bojama.

6. Do 1984. godine, znanstvenici su vjerovali da čir na želucu uzrokuju stres i začinjena hrana. Australski liječnik Barry James Marshall mislio je drugačije. U suradnji s kolegom Johnom Robinom Warrenom, djelatnik Kraljevske bolnice u Perthu utvrdio je prisutnost gram-negativne bakterije u gotovo svih pacijenata s gastritisom i ulkusnom bolesti, zaključivši da im je ona uzročnik. Trebalo je to, međutim, dokazati, tim više što mu se ekipa iz struke otvoreno podsmjehivala, ne shvaćajući kako bi neka bakterija mogla preživjeti u želučanoj kiselini. Budući da mučenje laboratorijskih životinja nije bilo njegov stil, Marshall je odlučio mučiti samog sebe – iskapio je punu čašu “beštijica” koje će kasnije dobiti naziv Helicobacter pylori. Teoriju je dokazao: osim gastritisa, dobio je Nobela za medicinu.

7. Genijalni talijanski matematičar Giacomo Inaudi (1867. – 1950.) bio je u stanju napamet riješiti najsloženije računske operacije. Trebalo mu je, primjerice, samo sedamdeset šest sekundi da pomnoži dva šesnaestoznamenkasta broja!

Piše: Lucija Kapural

Komentari