Mračna obiteljska tajna trostrukog oskarovca: “Sestra mi je zapravo mama!”

Život Jacka Nicholsona oduvijek je bio ispunjen skandalima. Problemi s alkoholom, tučnjave, veze s puno mlađim – katkad jedva “legalnim” – djevojkama, petero djece od četiri različite žene, kojima je bio sve samo ne uzoran otac, hvalisanje da je povalio “otprilike dvije tisuće žena, jednu više ili manje”… Ipak, pitanje njegovog podrijetla vjerojatno je najbizarnija stavka u biografiji trostrukog oskarovca. Zametak onoga što će postati jedan od najvećih skandala u povijesti Hollywooda treba tražiti u davnoj 1937. godini. Mlada, lakomislena plesačica June Nicholson u suzama priznaje majci Ethel da je u drugom stanju. Kako djevojka nije vjenčana (njen brak s komičarom Donaldom Furcillom poništen je iz jednostavnog razloga: u vrijeme kad je s June stao pred matičara, već je bio u braku!), mogla bi to biti velika sramota za obitelj. Ethel, odlučna žena puna životnog iskustva, neko vrijeme razmišlja, a onda se čvrstim glasom obrati skrušenoj kćeri: “Riješeno je. Rodit ćeš u drugom gradu!”. Tako je i bilo. June je poslana kod rođaka na selo, kako bi se prikrila njena trudnoća, da bi sina Jacka rodila u Neptune Cityju, gradu u New Jerseyu u kojem obitelj nikoga nije poznavala. Ethelin plan lukav je, a istodobno vrlo jednostavan: ona i suprug John odgojit će malenog kao vlastito dijete!

Mračna obiteljska tajna Nicholsonovih ostala je skrivena gotovo četiri desetljeća. Kad je glumcu bilo trideset sedam godina, novinar časopisa “Time”, koji je pisao njegovu biografiju, otkrio mu je priču dostojnu Dickensovih romana: “roditelji” John i Ethel zapravo su mu djed i baka, a “starija sestra” June – majka! Nažalost, u vrijeme kad je Jack saznao šokantnu istinu o svome podrijetlu, i Ethel i June bile su mrtve, pa nikad nije dobio priliku razgovarati s njima o tome… Kao ni priliku da dozna tko mu je zapravo otac. Kao potencijalni kandidati spominjali su se bigamist Furcillo te Junein menadžer Eddie King, ali po svoj prilici ni ona sama nije znala tko ju je oplodio.

Nicholson je novinara zamolio da ne objavi priču, a ovaj je odlučio poštovati glumčevu privatnost. Njegov kolega iz magazima “Parade” nije bio toliko obazriv. Buknuo je skandal o kojem su mjesecima izvještavale sve svjetske tiskovine, dodajući sve više “pikantnih” detalja. Nicholson je, međutim, stoički podnio mučni događaj. “To je cijena slave. Ljudi počnu kopati po tvojoj privatnosti i sljedeća stvar koju doznaš jest da ti je sestra zapravo mama!”, ispričao je u intervjuu. “Bio je to dramatičan događaj, svakako, ali ne mogu reći da me traumatizirao. U vrijeme kad je istina izbila na vidjelo, bio sam već formirana osoba!”

Piše: Lucija Kapural


Komentari