Monstrum s Aljaske: Silovao je, mučio i ubio najmanje dvadeset pet žena!

Aljaska, zemlja polarnih medvjeda, sobova, glečera i visokih planina okovanih snijegom, domovina je jednog od najokrutnijih serijskih ubojica u povijesti. Robert C. Hansen (1939. – 2014.), kržljavi muškarac pogrbljenih ramena, sitnog lica i bezizražajnih sivih očiju, doimao se poput dosadna bankovnog činovnika. Te sive oči su, međutim, gledale kako se polagano gasi život najmanje dvadeset pet žena.

Dolina rijeke Knik, četrdesetak km udaljena od Anchoragea, omiljeno je odredište lovaca. Dvojica muškaraca otkrila su da se u tom divljem i pustom kraju odvijala i nešto drugačija vrsta lova. Nakon što se jedan od njih poskliznuo, otkotrljao se prema rijeci. Nekoliko metara od mjesta na kojem se zaustavio nalazio se neobičan humak iz kojeg je virila čizma. Uz pomoć prijatelja, počeo je razgrtati zemlju, da bi otkrio već raspadnut leš žene. Tijelo je identificirano dva tjedna kasnije. Radilo se o Sherry Morrow, lokalnoj striptizeti. Slučaj je dodijeljen detektivu Rollieju Portu. Brzo je zaključio da ubojstvo Morrow nije izoliran slučaj. Naime, s tog je područja u posljednje tri godine nestalo desetak žena, mahom striptizeta i prostitutki. U svjetlu novog otkrića, počeo je vagati tezu da je nestale cure zadesila Sherryna sudbina. Nažalost, nije bilo dokaza koji bi to potkrijepili pa je istraga zašla u slijepu ulicu. A onda je, godinu dana nakon otkrića trupla, došlo do obrata.

Oko ponoći, pred kamion lokalnog muškarca istrčala je naga žena okovanih ruku. Policiji je kasnije priznala da je za život zarađivala prostitucijom. Napadač, objasnila je, bio je njena mušterija – odveo ju je u svoju kuću, prebio do krvi i silovao a, kad je bio gotov, dohvatio je pušku i rekao joj: “Dajem ti pet minuta prednosti, nakon čega krećem u potjeru!”. Policajcima nije dugo trebalo da pronađu napadačevu kuću. Vrata im je otvorio Robert C. Hansen. Saslušavši optužbe, izjavio je kako je u vrijeme navodnog napada bio u kafiću s dvojicom prijatelja, a ovi su potvrdili njegov alibi. Radilo se o riječi ugledna obiteljskog čovjeka protiv one opijatima sklone prostitutke. Kad je u blizini rijeke Knik pronađeno truplo još jedne prostitutke, u istragu se uključio FBI, a Port je s jednim od njihovih agenata ponovno ispitao Hansenova prijatelja. Strategija “good cop, bad cop” dala je rezultat – ovaj je priznao kako je prijatelju pružio lažan alibi. Ispod podnih dasaka Hansenova dnevnog boravka, nagurani u staru kutiju, pronađeni su ubojičini trofeji – krvava odjeća žrtava, njihov nakit te nekoliko osobnih iskaznica. Suočen s neoborovim dokazima, Hansen je priznao da je silovao, mučio a potom s puškom naganjao te konačno likvidirao 25 žena. Osuđen je na doživotnu robiju, a prilikom izricanja presude izgovorio je sljedeću rečenicu: “Čini se da je sezona lova završena!”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari