Mitovi i legende iz povijesti rock ‘n’ rolla

Mnogi od rock bogova i boginja zapravo su obični ljudi od krvi i mesa koji, pod pritiskom slave, s vremena na vrijeme prave gluposti. Donosimo listu najraširenijih mitova i legendi iz svijeta rock ‘n’ rolla – koliko je u njima istine, procijenite sami!

Tajna Hendrixova poveza

Legendarni Jimi Hendrix, po mnogima najveći gitarist svih vremena, iskušao je sve postojeće vrste droga, što ga je, pretpostavlja se, dovelo do toga da skonča život u vlastitoj bljuvotini. Na vrhu liste glazbenikovih omiljenih omamljujućih suspstancija bio je u to vrijeme iznimno popularni LSD, u narodu poznatiji pod nazivom “trip”. Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, poput šumskog požara proširio se trač da su prepoznatljivi povezi koje je Hendrix nosio oko glave, osim modne, imali praktičnu primjenu: u njima su bili skriveni tripovi! Dok bi Jimi razvaljivao gitaru na pozornici, znojeći se kao svinja, droga se mic po mic otapala i ulazila mu izravno u pore, uslijed čega bi još pomamnije svirao.

Mansonovo rebro

Uz ime Marilyna Mansona vežu se brojne legende, a jedna od najpoznatijih govori da je ovaj svestrani umjetnik dao ukloniti zadnje rebro, kako bi mogao sam sebe oralno zadovoljiti! Navodno ga je u tom činu jednom prilikom zatekla tadašnja djevojka Rose McGowan, koja je bila toliko zbunjena prizorom da je, želeći razbiti nelagodu, ispalila: “Tko bolje puši, ti ili ja?” Rugobni pjevač demantirao je ovu zabavnu priču: “Moram vas razočarati: sva su mi rebra na broju. Premda mi se ideja autofelacije načelno sviđa i čini praktičnom, taj odgovoran zadatak ipak prepuštam ljubavnicama. Uostalom, nisam homić, pa mi je pomisao da bih stavljao penis u usta, pa makar i vlastiti, pomalo gadljiva!”


Kralj je mrtav, živio kralj!

Neki su pobornici teorije zavjera uvjereni u to da je Paul McCartney, jedan od najistaknutijih svjetskih glazbenika, zapravo mrtav već duže od četiri desetljeća. Sve je počelo 1969. godine, kad je radijski DJ Russ Gibb zaprimio telefonski poziv. Muškarac koji se predstavio kao Tom rekao je da je McCartney mrtav već tri godine. Njegova teorija glasi, otprilike, ovako: napustivši studio 9. studenog 1966. godine, Paul je sjeo u automobil da bi, onako iscrpljen, zadrijemao za volanom i odletio u provaliju. Javnost nikad nije doznala za glazbenikovu smrt, jer u tom trenutku nikome nije odgovaralo da se “beatlemanija” okonča. U strogoj tajnosti, održan je tečaj za McCartneyeva dvojnika: pobjednik, neki kanadski glumac, bio je “pljunuti” pokojnik, a uz to je znao pjevati. Manji detalji ispravljeni su plastičnom operacijom, ali je dvojnik imao duboki ožiljak iznad usne koji se nije mogao u potpunosti ukloniti. Indikativno, članovi upravo tada drastično mijenjaju imidž: možda su brade pustili upravo kako bi se prikrio sporni ožiljak? Teorija je s vremenom dobila mnogo pristaša, a ovi su je obogatili novim detaljima i “dokazima”, poput onog da na antologijskoj naslovnici albuma “Abbey Road” McCartney – ljevak – drži cigaretu u desnoj ruci!

Krv nije voda

Ako se kroz četrdeset godina na dnevnoj bazi “pucaš” heroinom, kokainom, LSD-jem i sličnim supstancijama, vrlo je vjerojatno da tvoj mozak neće biti bistar kao gorski potok. Tako nikoga nisu iznenadile priče da je rock ‘n’ roll dida Keith Richards, kroz čije je nosnice prošlo toliko bijelog praha da ga ni ralica ne bi mogla očistiti, mahao penisom u jednome finom restoranu, pao s drveta na glavu ili pošmrkao posmrtne ostatke voljenog oca. Ono što sve nas čudi jest činjenica da je još uvijek živ. Objašnjenje toga medicinskog fenomena je, prema teoretičarima zavjere, vrlo jednostavno: bogatstvo koje je zaradio omogućuje mu da odlazi na potpunu izmjenu krvi jednom godišnje, dakako, u najvećoj tajnosti. Kad su ga pitali ima li istine u toj priči, glazbenik se samo nasmijao: “Priča je, moram priznati, maštovita, ali ne osobito uvjerljiva. Čak nisam siguran ni je li to, medicinski gledano, uopće moguće!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari