Mitovi i legende iz povijesti rock ‘n’ rolla, 2. dio

Mnogi od rock bogova i boginja zapravo su obični ljudi od krvi i mesa koji, pod pritiskom slave, s vremena na vrijeme prave gluposti. Donosimo listu najraširenijih mitova i legendi iz svijeta rock ‘n’ rolla – koliko je u njima istine, procijenite sami!

Ako ne ide sprijeda, treba probati odostraga!

U vrijeme dok je žarila i palila s “Fleetwood Macom”, Stevie Nicks (na slici!) navukla se na kokain. Tih dana ševila se s kolegom iz benda Lindseyem Buckinghamom, koji je bio nešto napredniji – pucao se heroinom. Onako omamljeni, često su vrijeđali jedno drugo i mlatili se, a jednom je nestašni momak testirao čvrstoću lubanje odabranice mlateći njom o vjetrobransko staklo. Za razliku od Steviene glave, ljubav je ubrzo pukla, a pjevačica je otpočela uspješnu solo karijeru. Potreba za “bijelim” je, međutim, i dalje bila prisutna, a svakodnevno šmrkanje Stevienom je glasu podarilo pomalo nazalnu kvalitetu. Tijekom australske turneje 1986. godine, pjevačica se onesvijestila na pozornici, nakon čega je primljena u kliniku za liječenje ovisnosti “Betty Ford”. Tek što se skinula s droge, nova nevolja zakucala je na njena vrata: poskliznula se i udarila glavom u kamin, nakon čega su je šopali “Klonopinom” i ostalim sredstvima protiv bolova. Dakako, postala je ovisna o njima, što joj se odrazilo na liniju – nabacila je tridesetak kilograma suvišna sala i masti. Kako bi smršavila, ponovno je posegnula za kokainom. U to su vrijeme krenuli otrovni tračevi. Priča glasi otprilike ovako: zbog sustavne zlouporabe bijelog praha, hrskavica u Stevienu nosu pretvorila se u želatinu, pa je sirotica angažirala pomoćnika čija se odgovorna dužnost sastojala od upuhivanja kokaina u šefičinu – stražnjicu! Provjerili smo kod liječnika: čovjek se teoretski doista može omamiti na taj način. Koju je metodu upuhivanja čovjek smislio i koliko ga je poslodavka plaćala, nije nam poznato.

Bowie i Jagger u klinču


Bogata biografija Micka Jaggera broji pregršt zabavnih anegdota (sjetimo se samo epizode koja uključuje Micka, Keitha Richardsa, zbunjenog policajca i čokoladicu “Mars” među nogama “ušlagirane” groupie Marianne Faithfull!). Ipak, najraširenija je legenda o seksu dviju rock ‘n’ roll ikona, Micka Jaggera i pokojnog Davida Bowiea. Priča koja se prepričava desetljećima ide ovako: jedne prohladne večeri, koncem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Davidova tadašnja supruga Angela vratila se kući nakon trač-partije s prijateljicama. Veselo pjevušeći, otvorila je vrata spavaće sobe… I problijedila! Ondje, na king-size krevetu presvučenom crvenom satenskom plahtom, ugledala je golog supruga kako blaženo spava na prsima Micka Jaggera, također golog. Kako je Angie baš friško bila podnijela zahtjev za razvod braka, nije odlučila provjeravati jesu li se David i Mick zbilja poseksali ili su, tko zna, u krevetu raspravljali o suvremenim umjetničkim gibanjima. Bijesna žena nije gubila vrijeme, nego je ovu pikanteriju, u showu Joan Rivers, otkrila svekolikoj svjetskoj javnosti.

Kad Gene kaže “muuu!”

Osim po “ubojitim” rifovima i broju “recki” iznad kreveta, Gene Simmons poznat je po dugačkom jeziku kojim veselo paluca u svim prilikama. O neprirodno razvijenom organu frontmana “Kissa” kruže brojne legende. Neki vjeruju da ga je razvukao pomoću specijalno dizajniranih utega koje nosi noću. Drugi pak misle da je riječ o nekoj vrsti genetskog poremećaja. U najvećem broju su oni koji govore da je pjevač prije mnogo godina bio teško ozlijeđen u prometnoj nesreći. Jezik mu je navodno bio doslovce samljeven, a neki dovitljivi kirurg mu je prišio onaj – kravlji!

Piše: Lucija Kapural

Komentari