Misteriozna bolest spavanja u Kazahstanu: Djeca su patila od zastrašujućih halucinacija, utvarajući da ih crvi žive proždiru!

Fotografija: RUSSIA TODAY/YOUTUBE SCREENSHOT.

Većina nas je kronično neispavana i čezne za snom, no ljudi koji su iskusili misterioznu bolest spavanja, a pri tome ne mislimo na kategoriju narkoleptičara, zaziru od spavanja. O čemu je točno riječ, pročitajte u članku koji slijedi!

San koji nalikuje na stanje kome

Misteriozna epidemija bolesti spavanja zahvatila je tijekom prošlog desetljeća selo Kalachi i grad Krasnogorsk u Kazahstanu. Bolest je izbila naglo 2013. i trajala je do 2016. godine, kad je iznenada prestala, baš kao što je i započela. U tom je razdoblju oboljelo više od stotinu osoba različitog uzrasta. Prema raspoloživim podacima, od bolesti jedino nije oboljela novorođenčad. Oboljeli bi padali u san u raznim situacijama – u hodu, na radnom mjestu – a njihovo stanje pritom je nalikovalo na komu. San je mogao trajati satima ili danima, a najduže trajanje ovakvog sna je iznosilo je punih šest dana. Ovi se spavaći nakon buđenja nisu osjećali dobro: patili su od glavobolja, vrtoglavica, mučnina i gubitka pamćenja. Neki su pak imali više ovakvih uspavljujućih epizoda.

Najgore epizode proživjela su djeca

Istraživanja su pokazala da su najgore prošla djeca, koja su u snovima patila od užasavajućih halucinacija, u kojima su vidjela krilate konje, zmije pa čak i crve koji ih žive proždiru. Uz ljude, obolijevale su i životinje. Jedna od stanovnica sela Kalachija, Yelena Zhavornkova, kaže da je njezin mačak jedne večeri iznenada poludio i počeo mijaukati i napadati sve oko sebe, a potom je spavao nekoliko sati. Isprva se mislilo da je za bolest kriva ilegalna proizvodnja alkohola, no kako je epidemija pogađala i djecu, bilo je jasno da to nije uzrok problema.


Dijagnoza bolesti mozga nepoznatog podrijetla

Uskoro su dijagnosticirali encefalopatiju nepoznatog podrijetla. Encefalopatija mozga je patološko stanje u kojem, zbog nedostatka kisika i krvi u mozgu, dolazi do propadanja moždanih stanica. Pretpostavljalo se da je riječ o nekoj vrsti bolesti povezanoj s teškim metalima i radioaktivnim plinovima. U blizini ovih mjesta se nalazi stari sovjetski rudnik urana koji je radio do 1980. godine. Prva ispitivanja nisu pronašla na tom području visoku razinu zračenja ili visoku prisutnost teških metala. Slučajem su se pozabavili i stručnjaci za bolest spavanja, ali ni oni nisu pronašli uzrok. Nagađali su da je možda riječ o masovnoj psihozi, koju su uspoređivali s onom koja je pogodila američku djecu u vrijeme terorističkih napada 2002. godine, kad su počela u velikom broju patiti od svrbeža. Ovdje nije otkriven eventualni zajednički uzročnik koji bi izazvao takvu psihozu.

Riješen misterij

Nakon inzistiranje kazahstanskog premjera, provedeno je preko 20 000 laboratorijskih ispitivanja zraka, vode, tla, životinja i ljudi. Uzrok misterija je danas, smatra se, riješen i na kraju je ipak vezan uz obližnji rudnik urana. Bolest je uzrokovana povišenom razinom ugljičnog monoksida i ugljikovodika u zraku, koji je istjecao iz rudnika. Leonih Rihhvanov, s Politehničkog sveučilišta u Tomsku u Rusiji, rekao je da je podzemni prostor rudnika poplavljen, zbog čega je došlo do izbijanja raznih plinova na površinu.

Evakuacija

Vlasti su dio ljudstva evakuirali na novu lokaciju, no mnogi su odbili otići. Bolest je prestala 2016. godine, kao što je iznenada i započela. Oni  koji su ovu bolest “preboljeli” i dalje pate od glavobolja. Jedan od evakuiranih stanovnika je izjavio sljedeće:

Kažu da bolest utječe na mozak; kažu da ljudima zadaje glavobolje, ali naša je glavobolja sada mjesto na koje smo preseljeni.

Iako je epidemija stala, uvijek postoji mogućnost da se ponovno pojavi. Uz to, postavlja se pitanje toksične encefalopatije odnosno edema na mozgu i njezine prognoze – obično je riječ o bolesti koja dovodi do štećenja mozga, a čije se liječenje svodi na sprečavanje daljnjih oštećenja i liječenje postojećih simptoma. To otvara pitanje kakva sudbina čeka one koji su “preboljeli” ovu bolest: hoće li cijeli život patiti od glavobolja i kakva im je prognoza u budućnosti?

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari