Zadnji sati života Amy Johnson, prve žene koja je letjela od Engleske do Australije

Amy Johnson. Izvor: PA prema The Guardian

Amy Johnson rođena je početkom 20. st., a tijekom života postala je jedna od najvažnijih žena u povijesti letenja koja je odradila prvi samostalan let između Engleske i Australije dug čak 3000 km 1930. godine. Uz ovaj povijesti let Amy je postavila i brojne druge rekorde u svojoj zavidnoj letačkoj karijeri.

Od daktilografkinje do pilotkinje

Amy je u početku živjela jedan sasvim uobičajen život radeći kao daktilografkinja u  odvjetničkom uredu sve dok jednom prigodom nije došla do aerodroma Stage Lane u sjevernom Londonu gdje su je avioni osvojili na prvi pogled. Nakon toga sve je više vremena počela provoditi u blizini aerodroma. U njezino vrijeme bavljenje zrakoplovstvom bila je privilegija izrazito bogatih, ali uz pomoć svog oca koji ju je financijski potpomagao pohađala je sate letenja te je 1929. dobila pilotsku dozvolu.

Odvažno putovanje

Vrijeme u kojem se Amy odlučila na pustolovinu bilo je bez blagodati suvremene tehnologije. Ona  na svojem putovanju nije imala radio vezu s ekipom na zemlji, karte su joj bile vrlo neprecizne, a područje nad kojim je letjela bilo je velikim dijelom neistraženo. Na prvo putovanje krenula je potpuno sama sa dvokrilcem DH60 Gipsy Moth, dana 5. svibnja 1930., a na odredište je stigla dva tjedna kasnije. Njezinom dolasku do cilja prethodilo je više slijetanja uzrokovanih potrebama za gorivom, popravcima ili odmorom.


Putovanja koja su joj donijela slavu

Ovo putovanje donijelo joj je slavu pa su o njoj spjevane razne pjesme najpoznatija bila je “Amy Wonderful Amy” u izvedbi Jacka Hyltona. Kasnije se udala za škotskog pilota Jima Mollisona s kojim je oborila još nekoliko svjetskih rekorda. Zadnji rekord postavila je 1936. na putovanju iz Engleske u Južnu Afriku. Nakon toga došlo je do zasićenja u letenju pa se usmjerila na dizajniranje odjeće.

Nepoznati posljednji sati života

Taj drugi interes trajao je do 1939. godine kada se zbog krizne svjetske situacije pridružila Kraljevskom zrakoplovstvu. Tijekom jedne od misija izgubila je život, a njezino tijelo nije nikada pronađeno. Postoje brojne špekulacije što se dogodilo tog dana 1941. godine. Prema nekim se izgubila jer se previše udaljila od kursa i ostala bez goriva te se srušila u Temzu, a prema drugima je možda srušena od strane neprijatelja, što se smatra manje vjerojatnim. Njezini posljednji sati života ostali su nepoznanica, a autorica Midge Gillies napisala je Amynu biografiju 2003. godine, pod nazivom “Amy Johnson, kraljica zraka” u kojoj je odala počast ovoj hrabroj ženi koja je sa samo 37 godina završila svoj život i ušla u anale zrakoplovstva. Svi znatiželjnici mogu njezin zrakoplov Gipsy Moth vidjeti u londonskom Muzeju znanosti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari