Mark Twain u četiri slike: Anegdote iz života književnog velikana

Ako je ijedan pisac svojim djelima uljepšao brojna djetinjstva, onda je to Mark Twain. Tko od nas nije, barem u mašti, proživljavao pustolovine s njegova dva najpoznatija lika, Tomom Sawyerom i Huckleberryjem Finnom? Pravim imenom Samuel Langhorne Clemens, i sam je vodio prilično avanturistički život, a za vas smo odabrali nekoliko anegdota o možda najduhovitijem američkom književniku:

Moja ženica, moj vatrogasac

Počeo je pušiti kao osmogodišnjak i nije prestao – niti je imao namjeru prestati – do kraja života. U prosjeku bi “zdimio” četrdesetak cigareta dnevno, a taj broj znao se i udvostručiti kad je radio na nekom važnom romanu. Njegova sirota supruga Olivia, kojoj se ova navika gadila, svako malo je morala gasiti požare u bračnoj ložnici, budući da bi njena gora polovica redovito zaspala s čikom u zubima. Prijateljima koji su ga molili da smanji broj popušenih cigareta rekao bi da to nije opcija, budući da su mu one jedino istinsko nadahnuće. Što je Olivia mislila o zadnjem dijelu rečenice, možemo s priličnom sigurnošću pretpostaviti.

Najveći američki lažljivac


Na povratku iz ribolova, u vlaku je sjeo pored korpulentna, šutljivog gospodina. Kako bi razbio neugodnu tišinu, pisac mu se odluči pohvaliti: “Premda je pecanje sada zabranjeno, imao sam sreće i ulovio pedesetak kilograma najljepših grgeča koje ste ikad vidjeli. Znate, lijepo su smješteni u vagonu za prtljagu i samo čekaju da ih sa slašću pojedem”. Na licu debeljka pojavio se zluradi osmijeh. “Doista? A znate li vi da sam ja glavni inspektor ribolova ove države?” pitao je pisca. Ovaj se nije dao smesti: “Pa to je divno! A znate li vi da sam ja najveći lažljivac svih država Sjeverne Amerike?”

Kojom knjigom gađati mačke?

Neka mlada dama upitala je Twaina kolika je vrijednost knjige, misleći, dakako, na onu duhovnu vrijednost. Piščev odgovor siroticu je nemalo šokirao: “To vam, lijepa gospođice, ovisi o prilici. Knjiga uvezena u kožu odlična je za oštrenje britve. Mala knjiga, kakve obično prave Francuzi, dobra je za podmetanje pod nogu stola, što je izuzetno korisno ako imate stol koji se ljulja. Atlas s velikim stranicama nezamjenjiv je za čišćenje prozora, a antikvarna knjiga, uvezena u pergament, može poslužiti za bacanje na mačku kad je čovjek poželi istjerati iz kuće”.

Hrpa magnata i komičar od zanata

Twain je svojedobno bio gost na večeri kod skupine naftnih magnata. Čitavu večer, zabavljao je moćnike svojim šaljivim pričama. Jedan od njih je, svijajući se od smijeha, izvadio rupčić iz džepa. Otirući suze, rekao je gostu: “Ubit ćete me, gospodine… U životu nisam čuo nešto toliko smiješno!”. Twain će kao iz topa: “A ja sam, gospodine, upravo vidio nešto još smješnije i, prije svega, rjeđe… Vidio sam kako naftni kralj zavlači ruku u vlastiti džep!”

Piše: Lucija Kapural

Komentari