Manje poznate činjenice o Danu D

Dana 6. lipnja 1944. započela je najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti. Saveznička invazija na obalu okupirane Normandije, poznata pod kodnim imenom ‘Operacija Overlord’, pripremala se godinama, uvježbavala mjesecima i imala visoku cijenu. Unatoč stravičnim gubicima, Saveznici pod zapovjedništvom generala Eisenhowera izvojevali su pobjedu u sukobu koji je označio početak kraja Drugoga svjetskog rata. U nastavku smo vam priredili pet manje poznatih činjenica o Danu D:

Datum ‘Dana D’ nije slučajno odabran

Toga 6. lipnja bio je pun mjesec, koji je zrakoplovima omogućavao noćnu navigaciju. Uz to je bila jaka plima, koja je brodovima osiguravala prelazak preko eventualnih njemačkih prepreka postavljenih u moru.

Rezultirao je razvojem vojne tehnologije

Saveznici su, za potrebu invazije, izumili brojna oružja. Najpoznatiji je DD tenk, s gumenom “ogradom” koja mu je omogućavala da pluta, a najzabavniji “Churchillov krokodil”, tenk s bacačem plamena.


Presudnu ulogu odradile su obavještajne službe

Dvostruki agenti su do zadnjeg trenutka držali protivnika u uvjerenju da će se invazija odigrati nešto kasnije i nešto sjevernije, u mjestu Pas-de-Calais. Juan Pujol, agent tajne službe MI5, dobio je prikladno ime Garbo: toliko je dobro glumio da ga je Hitler odlikovao Željeznim križem.

Invazija je umalo prekinuta zbog vremenskih prilika

Najteže gubitke Saveznici su pretrpjeli na plaži Omaha. Nemirno more otežalo je proboj DD tenkova: od njih 29, samo dva su se uspjela domoći obale, a ostali su se potopili. Zbog niske naoblake, bombardiranje njemačkih položaja bilo je neprecizno, a padobrance je zadržala SS divizija. Razmišljalo se o prekidu invazije na tu plažu ali su se rendžeri nadljudskim snagama uspjeli probiti kroz minska polja i zauzeti uporišta na stijeni, omogućivši iskrcavanje ostalih vojnika.

Slavni sudionici

J. D. Salinger iskrcao se na Omahu sa šest poglavlja romana “Lovac u žitu” u ruksaku, a ondje je bio prisutan i ratni fotograf Robert Capa. Valja spomenuti i Jamesa Doohana, kojeg je od smrti spasila tabakera, zaustavivši metak namijenjen njegovom srcu. Riječ je o čovjeku koji će kasnije steći slavu ulogom Scottieja u “Zvjezdanim stazama”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari