Manje poznate činjenice iz povijesti: Emancipirane Etrušćanke, ruske balerine i rimske krave

Tko je stvorio osmosatno radno vrijeme? Zašto su engleske balerine uzimale ruska prezimena? Koji je slavni europski trg u prošlosti bio poznat pod nazivom “Kravlje polje”? Što je “Besmislena utvrda”? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali

1. Iako su jednostavnu vrstu usnih orgulja poznavale stare kulture Dalekog istoka, orgulje europskog tipa – hidrauličke – oko 245. godine prije Krista uzumio je grčki inženjer Ktezibije u Aleksandriji. Zanimljivo, u najvećim primjercima današnjih orgulja nalazi se preko trideset tisuća cijevi!

2. Američki inženjer i industrijalac Henry Ford (1863. – 1947.) smatra se jednim od pionira znanstvene organizacije rada. Masovno je proizvodio automobile na tekućoj vrpci, a visok stupanj mehanizacije snizio je troškove proizvodnje, pa koncem 1914. godine uvodi materijalnu stimulaciju radnika s pet dolara dnevno, kao i osmosatno radno vrijeme.

3. Žene Etrušćana imale su veliku autonomiju i silno su bile uvažavane. Mogle su, na primjer, izlaziti bez pratnje i same upravljati kočijom. Ponekad su se čak bavile i politikom


4. Koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, ruske su balerine uživale ogroman svjetski ugled. Potaknuta njihovom slavom, engleska plesačica Lilian Alicia Marks (1910. – 2004.) na početku karijere mijenja ime u Alicia Markova. Njen primjer su slijedile i neke druge sunarodnjakinje.

5. Muško-ženski odnosi drevnih Mongola doista su bili osebujni. Muškarci su mogli imati više žena, a svaka od njih posjedovala je vlastiti šator u kojem je živjela s djecom, kao i osobnu imovinu sastavljenu od nekoliko kola, konja i slugu.

6. Po nalogu Georgea Washingtona (1732. – 1799.), u Morristownu u New Jerseyu izgrađena je visoka utvrda, kasnije prozvana “Besmislenom utvrdom”. Govorilo se, naime, da je napravljena s jednim jedinim ciljem – da se u njoj američke trupe zadrže zaposlenima i podalje od nevolja.

7. Englez Jim Shekhdar prvi je čovjek koji je sam preveslao Pacifik, bez zaustavljanja. Krenuo je iz Perúa te, nakon 274 dana plovidbe, 30. ožujka 2001. ugledao otok North Stradbroke u Australiji. No, plovilo šarmantnog naziva “Le Shark” nije izdržalo do kopna: potonulo je, a Shekhdar je morao plivati do obale. Medijima je kasnije ispričao kako je, tijekom putovanja, imao deset bliskih susreta s morskim psima te da ga je, kad je zaspao, umalo raspolovio tanker.

8. Sve do početka devetnaestog stoljeća, prostor na kojem leži Forum Romanum, središnji antički trg u Rimu, zvao se “Kravlje polje”, jer su pastiri ondje čuvali svoja stada. Baš u to doba, počelo se valorizirati iskopano arheološko blago.

Piše: Lucija Kapural

Komentari