Manje poznate činjenice iz kineske povijesti

Fotografija: YouTube screenshot

Povijest Kine, najmnogoljudnije zemlje svijeta, istodobno je veličanstvena i bremenita. Narod kojem dugujemo niz ingenioznih izuma, od papira preko baruta i kompasa do tjestenine, vojevao je u brojnim krvavim bitkama. Za vas smo odabrali zanimljivosri iz kineske prošlosti o kojima možda niste učili u školi!

1. Kolačići za sreću, kakve redovito možete dobiti za desert u kineskim restoranima, s Kinom imaju veze koliko i političari s altruizmom. Ne baš ukusne slastice od prhkog tijesta, u kojima se krije prigodna “mudra” poruka, zapravo su američki izum. Godine 1920., stvorio ih je radnik u tvornici rezanaca u San Franciscu.

2. Za izum papirnatih zmajeva koji lete na vjetru zaslužni su Kinezi Gongshu Ban i Mo Di, umjetnik te mislilac iz četvrtog stoljeća prije Krista. Isprva stvoreni za zabavu, s vremenom su se počeli koristiti u razne svrhe, od ribolova, preko propagande do zastrašivanja neprijatelja na bojišnici. Uz njih se veže i drevno praznovjerje: smatra se da će onoga tko nehotično ispusti zmaja snaći zla kob.

3. Premda se prve zamisli o upotrebi padobrana vežu uz renesansne mislioce Leonarda da Vincija i Fausta Vrančića, kineski alkemičari su nešto slično izumili 1.300 godina ranije. Radilo se o međusobno spojenim zmajevima koji su mogli ponijeti težinu odrasla muškarca.

4. Bolan i za zdravlje opasan običaj podvezivanja stopala Kineskinja izumro je tek u dvadesetom stoljeću, nakon što su žene na ovaj način sakaćene gotovo tisuću godina.  Praksa je isprva bila raširena među pripadnicama društvene elite: stopala na kojima su jedva mogle stajati bila su simbol pošteđenosti od fizičkog rada. S vremenom, postala su ultimativna odrednica erotičnosti – priručnici za seks iz vremena dinastije Qing predlagali su čak četrdeset osam načina za predigru sa stopalima!


5. “Ohaguro”, drevna japanska tradicija bojenja zubi u crnu boju, s vremenom se raširila i u Kini, a gdjegdje još opstaje, napose među starijim gospođama iz ruralnih krajeva. Neobičan običaj nastao je iz zdravstvenih razloga: sastojci boje su, naime, sprečavali propadanje zuba. Kasnije, žene su to činile iz estetskih razloga.

6. Prvi čovjek koji je u Americi smaknut u plinskoj komori bio je kineski imigrant Gee Jon, profesionalni gangster. Na onaj svijet je otpravljen 8. veljače 1924. godine, u kaznionici u Carson Cityju, zbog sudjelovanja u ubojstvu člana protivničke bande. Zbog pogrešne temperature, otrov nije djelovao kako je bilo predviđen, pa se osuđenik punih šest minuta bacakao u agoniji prije nego što je ispustio posljednji dah.

7. Dana 15. listopada 2003. godine NR Kina postala je treća zemlja u povijesti koja je uspjela poslati čovjeka u svemir. Lansiranje je obavljeno iz lansirnog centra Jiuquan u pustinji Gobi, a astronaut Yang Liwei u orbiti je čak četrnaest puta obišao Zemlju, i to unutar jedniog dana.

Piše: Lucija Kapural

Komentari