Luksuz na četiri kotača: Johnny Cash, John Lennon i Josip Broz ludovali su za ovim automobilom!

Uz “General Motors” i “Ford”, “Fiat Chrysler” ubraja se u “Veliko trojstvo” najvećih proizvođača automobila u Americi. Snoop Dogg, Tom Cruise, Kelsey Grammer, Nicholas Cage, Eminem, Jay Leno, Justin Timberlake, Tom Hanks, Kevin Smith i Charlie Sheen samo su neki od zvjezdanih vlasnika zvijezde na četiri kotača, a potonji se na stražnjem sjedalu metalnog ljubimca svojedobno redovito sladio prsatim escort damama. Donosimo zanimljivosti o “Chrysleru”, automobilu koji je postao drugo ime za luksuz!

1. Tvrtku “Chrysler” je davne 1925. godine osnovao Walter Chrysler, inženjer strojarstva njemačkog podrijetla. Pored stvaranja jedne od najmoćnijih automobilskih kompanija u Americi, njegov najveći pothvat bilo je financiranje izgradnje čuvena “Chryslerovog nebodera” u New Yorku. S 319 metara, u vrijeme kad je podignut slovio je za najvišu zgradu na svijetu, zasjenivši i Eiffelov toranj.

2. Tijekom Drugoga svjetskog rata, “Chryslerovi” inženjeri stvorili su sofisticirani mikrovalni radar, a u periodu hladnog rata radili su na modernim sirenama za zračne uzbune!

3. Josip Broz Tito bio je zaljubljen u crni “Chrysler” koji mu je poklonio tadašnji američki predsjednik John Kennedy. Svoje “Chryslere” gotovo su fetišistički obožavale i dvije možda najveće glazbene zvijezde u povijesti. “To je ekstaza na četiri kotača, najbolji automobil koji sam posjedovao”, rekao je Johnny Cash o svome modelu iz 1954. John Lennon je pak obožavao svoj zeleni primjerak iz 1972. i bio silno pogođen kad ga je rospija Yoko Ono bez njegova znanja prodala te kupila prozaični “Mercedes”.


4. Godine 1998. dogodilo se jedno od najvećih pripajanja u automobilskoj industriji: američki “Crysler” i njemački “Daimler-Benz” postali su jedna kompanija, “DaimlerChrysler”. Pristup poslovanju udruženih strana bio je oprečan (Nijemci su se, primjerice, žestoko protivili američkom modelu masovnog marketinga) pa je, nakon gotovo gotovo deset godina trzavica, “Chrysler” prodan investicijskom fondu “Cerberus”. Godine 2014., dolazi do znatno sretnijeg “braka” s talijanskom kompanijom “Fiat S.p.A.”, a novi metalni ljepotani nastavljaju osvajati tržište.

Piše: Lucija Kapural

Komentari