Ludi američki plan: Bombardirajmo vulkane, razljutimo japanske bogove!

Godine 1944. u ozbiljnom časopisu “Popular Science” objavljen je članak koji zvuči sve samo ne ozbiljno. Njegov autor, ugledni američki geolog Harold Whitnall, na desetak je stranica, sve praćeno zamršenim dijagramima, iznio prijedlog da se rat protiv Japana okonča – bombardiranjem vulkana! Naime, tada je već svima bilo jasno da će Japan izgubiti Drugi svjetski rat, no Saveznici su se libili izvršiti invaziju na japansko otočje: znajući za fanatičnu hrabrost i odlučnost neprijateljskih vojnika, koji su u smrt odlazili ne trepnuvši, strahovali su da bi američke snage u takvom slučaju pretrpjele goleme ljudske gubitke.

Upravo zato Whitnall je dobio priliku za iznošenje svojih zamisli, barokno maštovitih ali, to mu se treba priznati, logički besprijekorno argumentiranih (u potonjem mu je, pretpostavljamo, pomogao doktorat iz filozofije, prvog od tri faksa koja je završio). Prvi argument za njegovu zamisao bio je psihološki: budući da Japanci vulkane smatraju svetim mjestima, njihovo uništenje dobrano će im narušiti moral i borbenu pripravnost. Uz malo sreće, zaključit će da se bogovi ljute na njih pa bi, zašto ne, mogli čak potpisati kapitulaciju.

Drugi argument bio je stručne prirode: uporno bombardiranje vulkana stvorit će razorne potrese i lančane erupcije, koji će u potpunosti demolirati Japan. Win-win situacija, zaključio je Whitnall na kraju opsežnog izlaganja. Začudo, Amerikanci nisu prihvatili ideju nadahnutog znanstvenika. Problem su efikasno riješili sljedeće godine, sa dvije atomske bombe.

Piše: Lucija Kapural


Komentari