Lude sedamdesete: Zašto su Jimi Hendrix i Keith Richards htjeli prebiti Micka Jaggera?

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, članovi grupe “The Rolling Stones” kao da su se natjecali koji će u krevet odvesti više groupie djevojaka, a u utrci su, dakako, vodili frontmen Mick Jagger i gitarist Keith Richards. Dvojica prijatelja neke od njih su čak bratski dijelili, kao što je bio slučaj s pustopašnom Marianne Faithfull. Dogodilo se to i kobne večeri 1967. godine, kad je dinamičnom trojcu usred orgije u kuću upala policija i uhitila ih zbog posjedovanja droge. Zahvaljujući vještom odvjetniku, uspjeli su se izvući s uvjetnom kaznom, a Marianne, koja je nemili događaj shvatila kao priliku da se uozbilji i okrene novi list, počela je kontemplirati o zasnivanju obitelji. Tijekom večere u njegovom domu, počinila je neoprostivu grešku za jednu groupie te predložila Jaggeru da se vjenčaju. Ovaj ju je vrlo grubo odbio, a nesretna Marianne ispraznila je bocu tableta za spavanje i pala u komu. Razdiran krivnjim, Jagger je danima sjedio kraj njezina bolničkog uzglavlja. To ga, međutim, nije spriječilo da je, čim se malo oporavila, zauvijek “nogira”, ovaj put nešto nježnijim riječima.

Sljedeću groupie Jagger je osvojio svojom poslovičnom drskošću. Bebe Buell, koja je u to vrijeme spavala s Micku nevjerojatno sličnim Stevenom Tylerom (plod čega će biti glumica Liv Tyler), jednog je dana dobila poruku od pjevača “Stonesa”. “Kojeg vraga radiš s lažnim Mickom kad možeš dobiti pravoga?”, stajalo je u njoj. Oborena snagom njegovih argumenata, Buell postaje Jaggerova omiljena priležnica. Vruće igre nisu se odvijale samo na zemlji nego i u zraku: prema svjedočenju putnika, Jagger je mladoj dami “uzeo mjeru” u avionskom zahodu.

Pjevačica Carly Simon s Jaggerom je tih dana varala supruga Jamesa Taylora, a nakon što je se ljubavnik zasitio, napisala mu je čuvenu pjesmu “You’re So Vain” (“Tako si tašt”). Prsatu groupie Devon Wilson preoteo je pak Jimiju Hendrixu, zbog čega je ovaj navodno prijetio da će ga “pretvoriti u palačinku”. Kako je Jagger u to vrijeme spavao i s njemačkom manekenkom Uschi Obermeier, katastrofa je bila neizbježna. Na nekoj zabavi, Devon je ugledala suparnicu u pjevačevu zagrljaju. Luda od ljubomore, ščepala ju je za kosu i počela njenom lijepom glavicom udarati o šank. Da nisu intervenirali zaštitari, po svoj bi prilici bila umlatila siroticu!

Činilo se da jedino Anita Pellenberg, slavna groupie koja je hodala s Keithom Richardsom, ne trza na Micka. “Keith je moj romantični junak, povrijeđeni, izmučeni, prokleti, genijalni mladić. On je moj lord Byron”, pričala je, dok je Jaggera smatrala “oholim i napuhanim momkom”. Odolijevala je sve dok njoj i Micku nije ponuđena uloga u “Performanceu”, eksperimentalnom filmu Nicolasa Roega punom eksplicitnih scena nasilja i seksa. Kad su trebali snimiti scenu u krevetu, Anita i Mick su, umjesto da simuliraju, doista vodili ljubav pred kamerama, onako iz umjetničkih razloga. Neki kadrovi kasnije su montirani u poseban, kraći pornofilm. Kad ga je Richards pogledao, podivljao je od bijesa. Poput Hendrixa, razvratnika je htio pretvoriti u palačinku ali su ga u naumu srećom spriječila dvojica zaštitara.


Piše: Lucija Kapural

Komentari