Lude činjenice iz povijesti: Aromaterapijom protiv kuge i diktaturom protiv pušenja

Koji je zloglasni diktator pokušao iskorijeniti jednu od najnezdravijih navika? Koji nam je znanstvenik omogućio da nam pivo uvijek bude rashlađeno? Zahvaljujući kojemu modnom magu možemuo uživati u ljepoti ženskih nogu? Pročitajte i doznajte – za vas smo odabrali samo najzanimljivije činjenice iz povijesti!

1. Hipokrat, otac moderne medicine, dobro je poznavao tajne aromaterapije. Aromatičnim parama se, primjerice, koristio kako bi istjerao kugu iz Atene. U svome nastojanju nije bio osobito uspješan, ali su trupla, valja mu to priznati, lijepo mirisala nakon tretmana.

2. Prvu javnu kampanju protiv pušenja pokrenuo je – Adolf Hitler! U mladosti je palio cigaretu za cigaretom, da bi, pobijedivši ovisnost, po tom pitanju postao pravi… Pa, nacist. Vječito je “njurgao” pušačima kojima je bio okružen, uključujući Evu Braun i Hermanna Göringa, a nacional-socijalisti su, na njegovu inicijativu, zabranili pušenje u javnom prijevozu i ograničili reklamiranje duhanskih proizvoda.

3. Gusarski grad Port Royal bio je prijestolnica Jamajke od 1660. do 1692. godine. Bio je na glasu kao najgrešnije mjesto na svijetu, pa su mnogi odahnuli kad je nakon potresa potonuo u more.

4. Godine 1926. Einstein i njegov učenik Leó Szilárd zajednički su patentirali novu vrstu hladnjaka, koja omogućuje hlađenje na konstantnom tlaku.


5. Shinobi, poznatiji pod nazivom nindže, bili su japanski ratnici specijalizirani za gerilske napade i špijuniranje. Ono za što su bili plaćeni odrađivali su bez moralnih ograničenja, ali i bez prava da odbiju zadatak. Osobito su bili vješti u mačevanju te u “nevidljivom” kretanju, koje se nazivalo ‘ninjitsu’.

6. Francuski modni dizajner André Courrèges izložio je ženske noge svjetlu dana kad je 1964. predstavio suknju koja je završavala deset centimetara iznad koljena. Taj odjevni predmet sljedeće je godine dodatno skratila Mary Quant, predstavivši revolucionaran komad odjeće – minicu.

7. Slova YKK, koja se vrlo često vide na patentnim zatvaračima, oznaka su za “Yoshida Kogyo Kabushikikaisha”. Riječ je o japanskoj tvrtki osnovanoj 1935. godine, najvećem proizvođaču patentnih zatvarača na svijetu.

8. Millard Fillmore (na slici!) bio je jedan od najbeznačajnijih predsjednika SAD-a, o čemu svjedoči posprdni nadimak “Njegova Slučajnost”. Za razliku od prethodnika Zacharyja Taylora, podržavao je ropstvo te je 1850. progurao tzv. Zakon o odbjeglim robovima.

Piše: Lucija Kapural

Komentari