Luda strana povijesti: Zubi od bambusa, mačke s antenama i nježni nacisti

Koja je društvena igra svojedobno “dizala kosu na glavi” dežurnim moralistima? Majka kojeg državnika je “izumila” jedan od najpopularnijih koktela na svijetu? Zašto je zloglasni Hirlerov suradnik nadgledao snimanje filma o tragediji “Tiranica”? Donosimo vam odgovore na ova i slična pitanja, koje nećete pronaći niti u jednome povijesnom udžbeniku!

1. Nadograđivanje izgubljenih zuba umjetnima bilo je raširena praksa još u drevnim civilizacijama: u Kini su umeci pravljeni od bambusa, Maje su koristili morske školjke, a Egipćani – slonovaču!

2. Sve do 1846. godine, kad je američki zubar William Morton upotrijebio eter kao anestetik, pacijentima su se zubi čupali – naživo! Mnogi bi za vrijeme barbarskog tretmana izgubili svijest, a zubari su ih budili prolijevajući im ledenu vodu po glavi.

3. Prva zemlja koja je zabranila prodaju guščje paštete zbog okrutnosti prema životinjama bila je – nacistička Njemačka!

4. Kad je zabavna društvena igra “Twister” 1966. godine puštena u prodaju, američki moralisti pokušavali su je zabraniti, opisujući je kao “seks zapakiran u kutiji”.


5. Sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, američka sigurnosno-obavješrajna služba CIA regrutirala je desetak vrlo specijalnih špijuna. Radilo se o mačkama, u čije su trbuhe bili ugrađeni minijaturni mikrofoni i antene.

6. Nakon ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, televizijske kuće CBS, NBC i ABC prekinule su uobičajeni program na puna četiri dana, kako bi iscrpno popratile nacionalnu tragediju.

7. “Manhattan”, jedan od najpopularnijih koktela na svijetu, prvi put je pripremljen 1874. godine u “Manhattan Clubu” u New Yorku. “Izumila” ga je Jennie Spencer-Churchill, majka budućega britanskog premijera Winstona Churchilla, pomiješavši viski i vermut.

8. Prvi film o tragediji “Titanica” snimljen je u nacističkoj Njemačkoj, pod izravnim nadzorom Hitlerova zloglasnog ministra prosvjete i promidžbe Josepha Goebbelsa (na slici). Radnja se temeljila na premisi da su za havariju raskošnog plovila krivi – pohlepni Britanci!

Piše: Lucija Kapural

Komentari