Luda strana povijesti: Šutljivi lord, traumatizirani gusar i nadobudni asistent

Kojega je zloglasnog gusara na stazu kriminala otjerala otrovna jezičina njegove “bolje” polovice? Što su Saveznici, u jeku Drugoga svjetskog rata, planirali učiniti sa zmijama otrovnicama? Zašto se Graham Bell nikad nije javio dvjema najbližim ženama pomoću svoga najpoznatijeg izuma? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Veliki fizičar, matematičar i astronom Isaac Newton (1642. – 1717.) zbog zasluga u znanosti dobio je titulu lorda. Punih dvadeset šest godina prisustvovao je sjednicama u Domu lordova ali se nikada nije uključivao u diskusije. Kad je konačno zatražio riječ, prisutni su se iznenadili i razveselili. “Gospodo”, svečano im se obratio, “zamolio bih vas da zatvorite prozor. Jako mi je hladno!”.

2. U jeku Drugoga svjetskog rata, Saveznici su planirali bacati kutije pune zmija otrovnica na neprijateljske položaje ali se, zbog problema s nabavkom spomenutih gmazova, od ideje u konačnici odustalo.

3. Kad su Pabla Picassa (1881. – 1973.), najpoznatijeg predstavnika kubizma, novinari pitali vidi li prirodu uistinu na način na koji je slika, ovaj je, uhvativši se za glavu, odvratio: “Naravno da ne, pobogu! Pa to bi uistinu bilo strašno!”.

4. Slavni izumitelj Thomas Edison (1847. – 1931.) u svome je laboratoriju svojedobno bio zaposlio nadobudna mladog znanstvenika. Ovaj je šefu iznio svoj životni projekt, pronalazak otapala u kojem se razgrađuju sve poznate supstancije. “Divna ideja!”, uskliknuo je Edison. “A u čemu biste čuvali to  čudo?”.


5. Tijekom restauracije Kipa slobode 1982. godine, glava statue postavljena je pola metra dalje od centra, pa je taj dio posla valjalo obaviti iznova.

6. Vanjski omotač Keopsove piramide bio je napravljen od blokova kamena vapnenca teških dvadeset tona i toliko sjajno poliranih da su se mogli vidjeti s udaljenosti od nekoliko stotina kilometara!

7. Alexander Graham Bell (1847. – 1922), izumitelj telefona, nikada nije nazvao majku niti suprugu pomoću tog uređaja. Nije se radilo o neobazrivosti niti o nedostatku vremena: obje žene su, naime, bile gluhe!

8. Prije nego što je 1717. godine postao zloglasni gusar, Stede Bonnet (1688. – 1718.) bio je imućan vlasnik plantaže na Barbadosu. Legenda kaže da je na stazu kriminala krenuo kako bi pobjegao od supruge, čangrizave žene koja mu je stalno nešto prigovarala. Uz to je, pričalo se, bila ružna kao lopov.

Piše: Lucija Kapural

Komentari