Luda strana povijesti: ratnik u suknjici, pernati genij i mrtvi nobelovci

Za vas smo, nasumičnim redoslijedom, probrali manje poznate no iznimno zanimljive činjenice iz svjetske povijesti. Koji je glazbeni genij imao genijalna kućnog ljubimca? Koja se tragedija dogodila na dan rođenja sjevernokorejskog diktatora? Na koji je način jedan mrzovoljni prosvjetni djelatnik obilježio povijest rock glazbe? Pročitajte i doznajte!

1. Sjevernokorejski državnik i maršal Kim Il-sung (na slici!), diktator koji je svoju državu doveo do potpune izolacije, gospodarskog sloma i sveopćeg siromaštva ali je unatoč tome inzistirao da ga oslovljavaju kao “Velikog vođu”, rođen je 15. travnja 1912. godine – na dan kad je zlosretni putnički brod “Titanic” udario o santu leda i potonuo u Atlantskom oceanu.

2. Austrijski skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart (1756. – 1791.) nije bio jedini genij u svome kućanstvu. Njegov ljubimac, čvorak, bio je čudo od ptice: gazda ga je naučio brojnim trikovima a, ako je vjerovati legendi, nepogrešivo je znao otpjevati, preciznije, otcvtkutati prvih nekoliko taktova njegove čuvene “Praške simfonije”.

3. “Lynyrd Skynyrd”, predvodnici tzv. “Southern Rocka” sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko su puta mijenjali ime grupe, da bi se u konačnici odlučili za prerađeno ime svoga školskog ravnatelja Leonarda Skinnera, mrgodnog čovjeka koji je suspendirao dugokose učenike.


4. Samo živi ljudi smiju biti nominirani za Nobelovu nagradu. Unatoč tom pravilu, švedski pjesnik Erik Axel Karlfeldt te njegov zemljak Dag Hammarskjöld, diplomat i ekonomist, posthumno su nagrađeni (prvi za književnost 1931. a drugi za mir 1961.), budući da su umrli u razdoblju između nominacije i proglašenja dobitnika.

5. Plastelin je tridesetih godina prošlog stoljeća izumio Amerikanac Joe McVicker, i to posve slučajno. Proizvod je, naime, zamislio kao sredstvo za čišćenja tapeta. Shvativši da smjesa može poslužiti i kao dječja igračka, odlučio ju je kao takvu plasirati na tržište.

6. Američki građanski rat (1861. – 1865.), oružani sukob koji se vodio između odcijepljenih južnih država SAD-a i centralnih vlasti koje su podržavale sjeverne države, rezultirao je ukidanjem ropstva, prvim suđenjem ratnim zločincima u povijesti ali i dotad nezapamćenim brojem ranjenika. Potonje najbolje ilustrira sljedeći podatak: u godini nakon završetka rata, petina budžeta američke savezne države Mississippi potrošena je na kupovinu protetičkih udova za ozlijeđene vojnike!

7. Zadnja tri desetljeća, gradić Goodwater u američkoj saveznoj državi Alabami domaćin je godišnje “Utrke lijesova”. Sudionici preko neravna terena nose lijes u kojem se, srećom, nalazi živ čovjek koji na sebi ima šalicu vode. Pobjednik je nosač lijesa koji prolije najmanje vode.

8. Jack Churchill, poznatiji pod nadimkom “Ludi Jack”, bio je britanski vojnik koji se u Drugome svjetskom ratu borio lukom i strijelom, te velikim škotskim mačem. Umjesto hlača, na bojištu je nosio – kilt!

Piše: Lucija Kapural

Komentari