Luda strana povijesti: Pamučni Gandhi, drveni Oscar i morski zec

Koji se roman, do zastrašujućih detalja, podudara s tragedijom koja se dogodila desetljećima kasnije? Gdje je harala pedantna i nepopustljiva “modna policija”? I zašto su, dovraga, zečevi svojedobno smatrani morskim životinjama? Nasumičnim redoslijedom, donosimo bizarne no istinite činjenice iz svjetske povijesti!

1. Tijekom Drugoga svjetskog rata, Oscari, najprestižnije filmske nagrade, izrađivali su se od – drveta! Ta je odluka donesena iz pragmatičnih razloga: kako bi se štedio metal, potreban za ratne svrhe.

2. Godine 1999. indijski kipar Anant Narayan Khairnar dovršio je dva metra visok kip narodnog vođe Mahatme Gandhija, napravljen u potpunosti od pamuka. Za izradu skulpture trebalo mu je punih jedanaest mjeseci.

3. Naoružana ravnalima, škarama i krojačkim metrom, “modna policija” bila je strah i trepet mladih u Južnoj Koreji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ako su žene nosile visoke pete ili prekratke suknje, odmah bi ih novčano kaznili ili uhitili, a muškarce s predugom kosom šišali su na licu mjesta.

4. “Doživljaji Arthura Gordona Pyma”, roman Edgara Allana Poea (na slici!) iz 1838. godine, govori o brodolomcima kojima je ponestalo hrane pa su pojeli brodskog pomoćnika Richarda Parkera. Četrdeset šest godina po objavljivanju knjige, na putu za Australiju, potonula je nevelika jahta. Na meniju preživjelih našao se brodski pomoćnik po imenu – Richard Parker!


5. Papa Gregur I. zečeve je u šestom stoljeću proglasio – morskim životinjama! Učinio je to kako bi ih vjernici mogli jesti za vrijeme korizme.

6. Viljušku su poznavali još u antici, ali tada nije služila kao pribor za jelo nego se koristila za vađenje hrane iz posuda. U šesnaestom stoljeću postaje popularna među talijanskim plemićima, a nakon što ju je na francuski dvor donijela Katarina Medici, polako je prihvaćena u čitavoj Europi.

7. Crkveni oci iz Massachusettsa pronašli su neobičnog krivca za potres koji je 1755. pogodio tu državu – gromobrane! Tvrdili su, naime, kako je podrhtavanje tla izazvao pokušaj Benjamina Franklina da “kontrolira nebesku artiljeriju svojim heretičkim štapom”. Zanimljivo, kroz povijest su upravo ti “heretički štapovi” crkvama, čestim metama munja, nebrojeno puta pomogli da ne pretrpe značajnija noštećenja. Ovo nas podsjeća na priču o koronavirusu i 5G satelitima…

8. Republikanka Jeannette Rankin 1916. godine se upisala u povijest kao prva žena izabrana u američki Kongres. Zanimljiv je podatak da je na taj položaj došla pune četiri godine prije nego što su žene dobile – pravo glasa! Naime, 19. amandman, kojim su to pravo dobile, donesen je tek 18. kolovoza 1920. godine.

Piše: Lucija Kapural

Komentari