Luda strana povijesti: Čarobna kokoš, narančasti snijeg i krilati glumac

Koji je američki zubar dao obol kvarenju dječjih zuba u svojoj domovini? Zašto je Aleksandar Veliki ispirao kosu otopinom šafrana? Kakve veze ima Ivana Brlić-Mažuranić s J.R.R. Tolkienom? Uživajte u zabavnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Za stvaranje lutke Barbie zaslužna je Ruth Handler. Promatrajući kćer Barbaru u igri, suvlasnica “Mattela”, tvrtke za izradu plastičnih proizvoda, primijetila je da djevojčica lutkama daje uloge odraslih. Kako je većina lutaka koje su se proizvodile pedesetih godina prošlog stoljeća izgledala poput beba, Ruth je suprugu Elliotu predložila da na tržište lansiraju igračku koja bi imala obline žene. Barbie se na tržištu pojavila 1959., oborivši rekorde prodaje. Kasnije su dizajnirane njene kuće, automobili, kućni ljubimci te, dakako, garderoba. Kad bi sve Barbiene haljine koje su prodane od početka njezine proizvodnje do danas bile postavljene jedna do druge, protezale bi se četiri puta od Londona do Sydneya!

2. Godine 2007. Škotska je potrošila 125.000 funti za novi nacionalni slogan. Pobijedila je “maštovita” krilatica “Dobrodošli u Škotsku!”.

3. Stroj za izradu šećerne vune, slatkiša zaslužnog za tisuće i tisuće karijesa američkih mališana, početkom dvadesetog stoljeća je patentirao James Morrison. Čovjek je po struci bio – zubar!

4. Prema nekim povijesnim zapisima, makedonski kralj Aleksandar III. Veliki (356. prije Krista – 323. prije Krista) bio je poprilično tašt čovjek. Kad nije osvajao sve što se dalo osvojiti, vrijeme je posvećivao svome fizičkom izgledu, napose kosi: ispirao ju je skupocjenim šafranom, potopljenim u mlakoj vodi, kako bi joj podario crvenkast odsjaj.


5. U veljači 2007. Omsku oblast u Rusiji prekrio je narančasti snijeg. Istraživanje je pokazalo da je neobična padalina sadržavala veliki udio željeza, a pretpostavlja se da je nastala kad je olujni oblak usisao pješčanu oluju u Kazahstanu.

6. Ivana Brlić-Mažuranić (1874. – 1938.), slaže se većina znalaca, književni vrhunac je pstvarila “Pričama iz davnine”, zbirkom bajki s likovima iz slavenske mitologije objavljenom 1916. Djelo je prevedeno na brojne jezike, a englesko izdanje – naslovljeno “Croatian Tales of Long Ago”, 1924. je objavila je londonska izdavačka kuća “George Allen & Unwin” – ista ona koja će se trinaest godina kasnije proslaviti objavljivanjem Tolkienovog “Hobita”.

7. Popaj, najpoznatiji stripovski junak američkog crtača Elzieja Crislera Segara (1894. – 1938.), prema prvotnoj autorovoj ideji snagu nije trebao dobivati konzumacijom špinata, već trljanjem – čarobne kokoši!

8. Čuveni redatelj Frank Capra (1897. – 1991.) kao kućnog ljubimca je držao gavrana po imenu Jimmy. Ptica, krupni mužjak, pojavila se u svim njegovim filmovima između 1938. i 1946. godine (na slici!).

Piše: Lucija Kapural

Komentari