Lovci na “crvenu opasnost” senatora McCarthyja: Izbacimo komunjaru Robina Hooda iz školskih knjiga!

Zašto su marionete zloglasnog senatora McCarthyja htjele izbaciti Robina Hooda iz školskih knjiga? Zbog kojih su se razloga vikinške žene mogle razvesti od svojih gorih polovica? Što od davnina koriste papuanski šamani kako bi upali u trans? Uživajte u neobičnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Vikinške žene mogle su se razvesti od muževa iz mnogo razloga, primjerice, ako bi dotični iskazivali pretjerenu ljubomoru, izbjegavali spavati s njima ili pak nosili nedovoljno muževnu odjeću, napose onu koja otkriva prsa.

2. Tijekom nestašice kave i šećera u Bostonu 1777. godine, skupina od stotinjak gnjevnih žena odmarširala je do kuće imućna gradskog trgovca te od njega zatražila da im preda ključeve svoga skladišta. Kad ih je ovaj odbio, zgrabile su ga za vrat i davile sve dok nije popustio. Domogavši se ključa, ušle su u skladište, natovarile kolica kavom i šećerom te se vratile kući.

3. Godine 1953., u vrijeme kad je zloglasni Joseph McCarthy (1908. – 1957.), kao predsjedavajući stalnoga senatskoga pododbora za ispitivanje protuameričke djelatnosti, progonio navodne komunističke simpatizere, jedan od njegovih suradnika bacio se na uistinu sumanut zadatak. Zaključio je, naime, kako bi iz svih školskih knjiga trebalo uzbaciti spominjanje Robina Hooda, budući da je njegovo geslo otimanja bogatima kako bi se dalo siromašnima zvučalo vrlo slično onome što su propagirali nepućudni elementi kategorizirani kao “crvena opasnost”.

4. Pripadnici plemena Belaro, nastanjenog na području Papue Nove Gvineje, od davnina koriste osebujne tehnike za upadanje u trans. Lokalni šamani u ovo stanje, koje zna potrajati i do četrdeset osam sati, ulaze nakon konzumiranja specijalne mješavine biljnih i životinjskih sokova te ubrzana plitkog disanja, neke vrste primitivne meditacije. U ta dva dana, zabilježili su antropolozi, ne jedu, ne piju i ne odgovaraju na podražaje poput buke ili štipanja za kožu.


5. Prije nego što je, u svibnju 2019. godine, postao predsjednikom Ukrajine, Volodimir Zelenskij bio je zvijezda serijala “Sluga naroda”, jednog od najpopularnijih televizijskih uradaka u zemlji, koji je ujedno producirao. U njemu je glumio – ukrajinskog predsjednika!

6. Godine 1927. austrijski liječnik Julius Wagner Ritter von Jauregg (1857. – 1940.) dobio je Nobelovu nagradu za medicinu zato što je uspio izliječiti oboljele od sifilisa na način da ih je – zarazio malarijom! Cijepio ih je, naime, parazitima koji uzrokuju malariju, a terapija se pokazala uspješnom.

7. Tzv. “doktori za kugu”, koji su obilazili europske zemlje u srednjem vijeku, za vrijeme epidemija “crne pošasti”, nisu bili pravi liječnici. Osim što su prodavali lijekove za kugu – posve neefikasne – zadatak im je bio voditi statistike o broju unrlih od te bolesti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari