Lomeći valove: Od žrtve bullyinga do svjetskog šampiona

Kad je Adriano De Souza 2015. godine postao svjetski prvak u surfanju, sportski komentator Martin Potter nije mogao skriti uzbuđenje i radost. “Napokon! U deset godina profesionalne karijere, davao je sve od sebe, premda su mu mnogi osporavali talent. Ovo je zasluženi trijumf najmarljivijeg i najpredanijeg čovjeka u povijesti ovog sporta!” komentirao je mladićev trijumf. Nije se radilo o laskanju – De Souza se uistinu morao truditi dvostruko više od kolega… A nije odustajao ni kad se činilo da se sve složilo protiv njega.

Odrastao je u brazilskom gradu Guaruji, u krajnjem siromaštvu. Nakon što se otac razbolio, brigu o obitelji preuzeo je Adrianov stariji brat. “Imao sam teško djetinjstvo. Oskudica mi nije toliko smetala, jer nikad ni nisam bio od nekih velikih prohtjeva, ali sam silno patio zbog poruge vršnjaka. Nazivali me klošarom jer sam nosio poderanu odjeću posuđenu od brata, a ponekad bi me, iz čistog mira, udarili ili mi opalili šamar!” prisjeća se. Kako bi pobjegao od bullyinga, većinu vremena provodio je na plaži Tombo, ležeći na pijesku. Upravo ondje, dok je promatrao ozarene momke na daskama, rođen je njegov san. Kad se vratio kući, bratu je uzbuđeno prepričavao doživljaje s plaže. Ovaj je šutke kimao glavom, prvi put ga vidjevši istinski sretnim. Sutradan, brat je pozvao Adriana da iziđe na dvorište. Ondje, umotana u crvenu mašnu, čekala ga je polovna daska za surfanje. “Brat ju je platio sedam dolara, što je za njega predstavljalo pravo bogatstvo. Tu dasku i danas čuvam na počasnome mjestu u svom domu!”, ispričao je Adriano, koji je poznat po tome da sve uspjehe u karijeri posvećuje bratu.

Da je momak talentiran, odmah je bilo jasno. Bez novca i sponzora nije, međutim, bilo lako napredovati. Pobjeđivao je na manjim natjecanjima, ali su ga smatrali outsiderom. Čak su i neki sportski novinari posprdno pisali o njemu. Nazivali su ga “Terijerom”, što zbog njegove žestine i odlučnosti da uspije u onome što mu naizgled nije bilo suđeno, a što zbog činjenice da je, sa svojih 168 centimetara i tankim nogama, itekako odskakao od visokih, mišićavih daskaških bogova. Kritike su ga samo motivirale da upre još jače. “Zarekao sam se da ću postati svjetski prvak i kupiti majci kuću!”, izjavio je jednom. To je i ostvario.

Priča o njegovom proboju među najbolje danas je legenda u surferskim krugovima: pitao je, potom preklinjao te na kraju nagovorio surfersku zvijezdu Jamieja O’Briena da ga primi u svoj dom te ga poduči trikovima zanata. Impresioniran mladićevom odlučnošću, ovaj ga je pristao ugostiti na tjedan dana. De Souza se zadržao četiri mjeseca! Učenik je nadmašio učitelja, a danas su najbolji prijatelji. Nikakvo čudo da je de Souza odabrao O’Briena za kuma kad se ženio manekenkom Patricijom Eicke…


Piše: Lucija Kapural

Komentari