Lincoln i Kennedy: Zapanjujuće sličnosti u životima dvojice američkih predsjednika

Nevjerojatne koincidencije u životima Abrahama Lincolna i Johna F. Kennedyja postale su dio američkoga političkog folklora. Ne zna se tko je prvi uočio ove podudarnosti, no povjesničari ih smatraju nategnutima, objašnjavajući kako bi se “zapanjujuće” sličnosti mogle naći i usporedbom neka druga dva predsjednika. Nadalje, neke od njih smatraju neprovjerenima, poput one o Lincolnovom tajniku po imenu Kennedy. Kako bilo, donosimo listu tih podudarnosti, a vi sami procijenite radi li se o pukoj slučajnosti ili o čemu drugom:

1. Lincolnov ubojica John Wilkes Booth pokušao je pobjeći iz kazališta, a uhićen je u nekoj zgradi; Kennedyjev ubojica Lee Harvey Oswald pokušao je pobjeći iz zgrade, a uhićen je u kazalištu.

2. tjedan dana prije ubojstva, Lincoln je bio na odmoru u Monroeu u Marylandu; tjedan dana prije ubojstva, Kennedy je bio na odmoru s Marilyn Monroe.

3. obojica predsjednika ubijena su u petak, hicem u glavu, dok su sjedili pored supruga.


4. Lincoln je upucan u kazalištu Ford; Kennedy je upucan u automobilu marke Ford.

5. Lincolnov tajnik zvao se Kennedy; Kennedyjev tajnik zvao se Lincoln.

6. Obojicu predsjednika naslijedili su južnjaci prezimena Johnson. Andrew Johnson,  Lincolnov nasljednik, rođen je 1808. Lyndon B. Johnson, Kennedyjev nasljednik, rođen je 1908.

7. Abraham Lincoln izabran je u Kongres 1846; John F. Kennedy izabran je u Kongres 1946.

8. Abraham Lincoln izabran je za predsjednika 1860; John F. Kennedy izabran je za predsjednika 1960.

9. Obojica su izgubili sinove za vrijeme predsjedničkog mandata – Lincoln dvanaestogodišnjaka, a Kennedy novorođenog dječaka.

10. Lincolnovi sinovi zvali su se kao Kennedyjeva braća – Robert i Edward.

Piše: Lucija Kapural

Komentari