Legendarnog šansonijera šibale su tragedije, a srce ga je izdalo u četrdeset prvoj godini

Joseph Dassin (1938. – 1980.), sin slavnog redatelja Julesa Dassina i violinistice Béatrice Launer, djetinjstvo je proveo u New Yorku i Los Angelesu. Njegov otac bio je jedan od mnogih umjetnika koji su proganjani u mahnitoj antikomunističkoj kampanji senatora Josepha McCarthyja, pa se obitelj selila od mjesta do mjesta širom Europe, nerijetko oviseći o financijskoj pomoći prijatelja. Nakon mature, mladić se vratio u Ameriku, gdje je završio studij antropologije, no srce ga je vuklo u Francusku, zemlju koju je počeo smatrati domovinom.

Nakon kratkog angažmana na jednoj francuskoj radio-postaji, koji je naprasno završio nakon svađe s urednikom, ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća otpočeo je glazbenu karijeru. Talentirani poliglot, snimao je pjesme na francuskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom i grčkom jeziku! Naočit, šarmantan, s moćnim vokalom kojem je malo koji kolega mogao parirati, vrlo brzo postaje globalno poznat a, u znak priznanja lijevoj orijentaciji njegovih roditelja, Dassinovi albumi objavljeni su u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Prekrasnim pjesmama “Les Champs-Élysées”, “À toi”, “Et si tu n’existais pas”, “Salut les amoureux” i “Sylvie” osvojio je srca slušatelja, no najveći uspjeh postigao je dirljivom šansonom “L’été indien” (“Indijansko Ljeto”). Jedan od autora pjesme, talijanski pjevač Toto Cutugno, prvotno ju je sam izvodio, pod nazivom “Africa”, no tek u Dassinovoj inačici postala je planetarno popularna. Prodana je u dva milijuna primjeraka te je doživjela obrade na brojnim jezicima.

Dok je na poslovnom planu nizao uspjehe, na onome privatnom doživio je niz poraza. Sin mu je umro kao novorođenče, makon čega je pao u duboku depresiju. Njegov brak hibernirao je još nekoliko godina, no budući da je sa suprugom Maryse, koja je utjehu potražila na dnu čaše, jedva razgovarao, nije im preostalo ništa drugo nego razići se. Kad je, desetljeće nakon tragedije, upoznao zanosnu Christine Delvaux, bio je uvjeren da se njegova sreća okreće. Bila je to, pokazat će se, pogrešna procjena. Žena koja mu je rodila dvoje djece imala je problema sa živcima, a nakon što se odala kokainu, nasilni ispadi – nerijetko u javnosti – postajali su sve učestaliji. Nakon što je umalo zapalila obiteljski dom, podnio je zahtjev za razvod braka, a sud mu je dodijelio skrbništvo nad kćeri i sinom. Mališan je imao tek četiri mjeseca kad je Dassin poveo obitelj na Tahiti, kako bi se odmorili od stresa kojem su bili izloženi. Dan nakon dolaska na odredište, za vrijeme večere s prijateljima, Dassinovo napaćeno srce je otkazalo. Umro je od infarkta u četrdeset prvoj godini, a pokopan je u Hollywoodu.

Piše: Lucija Kapural


Komentari