Legendarni Bogie uživao je u cigaretama bez filtera, viskiju bez leda i damama bez morala!

Kad pomislimo na tvrdokorne detektive, dugonoge dame u nevolji i zagonetku umotanu u misterij unutar enigme, prvo ime koje će nam pasti napamet jest ono Humphreya Bogarta (1899. – 1957.), glumca koji je definirao žanr filma noira. Evo manje poznatih detalja iz Bogiejeva života:

1. Glumio je u čak osam filmova bliskog prijatelja Johna Hustona. Povezivala ih je ljubav prema cigaretama bez filtera, viskiju bez leda i damama bez morala.

2. Bio je izvrstan šahist, gotovo majstorske razine. Scene šaha u “Casablanci” nisu bile dio originalnog scenarija, već su ubačene upravo na glumčevo inzistiranje.

3. Filmska magija s Ingrid Bergman u “Casablanci” plod je glumačkog umijeća, a ne zbiljske privlačnosti. U stvarnosti, nisu podnosili jedno drugo, a ona mu se rugala zbog cipela s potpeticom koje je morao nositi kako bi je poljubio. Ni Avu Gardner, kolegicu iz “Bosonoge kontese”, nije volio: razljutila ga je kad je njegova najboljeg prijatelja Franka Sinatru šutnula zbog nekog toreadora. “Pola žena na svijetu bacilo bi se pred Frankove noge, a ti se smucaš okolo s tipovima koji nose ogrtače i male balerinke!”, odbrusio joj je jednom prilikom.


4. Američki filmski institut svojedobno je sastavio listu od stotinu najcitiranijih filmskih rečenica. Čak pet nezaboravnih citata izišlo je iz usta Humphereya Bogarta – od toga su četiri iz “Casablance”.

5. “Nastupio” je u reklami s Eltonom Johnom – poslije svoje smrti. Ne, nije se pretvorio u zombija: njegov lik je u reklamu za dijetalnu “Coca-Colu” unesen digitalnim putem.

6. Postoje brojne teorije o tome kako je zaradio prepoznatljivi ožiljak iznad usne. Neki smatraju da je riječ o posljedici nezgode koju je imao u djetinjstvu; drugi da ga je u ratu, nakon što se prijavio u mornaricu, pogodio šrapnel; treći su pak uvjereni da se radi o podsjetniku na barsku tučnjavu oko neke žene.

7. Izbačen je iz srednje škole zbog omanjeg nestašluka: ravnatelja koji mu je išao na živce bacio je u – jezero!

8. Majka Maud, uspješna ilustratorica i militantna feministkinja, iskoristila je crtež bebe Humphreyja u poznatoj reklami za dječju hranu “Mellins”. Navodno je sina voljela oblačiti kao curicu.

9. Tijekom snimanja “Afričke kraljice” u Ugandi i Kongu, članovi filmske ekipa su, pijući zaraženu vodu, oboljeli od dizenterije… Svi – osim Bogarta! Glumac je, naime, bježao vod vode kao vrag od tamjana – držao se viskija koji je, spakiran u sanduke, ponio sa sobom na set.

10. Šuška se da je spavao s preko tisuću žena, a do oltara je odveo četiri kolegice, Helen Menken, Mary Phillips, Mayo Methot i Lauren Bacall. Supruga broj tri bila je ljubomorna pijandura: dragog je nerijetko gađala knjigama, čašama i lončanicama, jednom ga je ubola mesarskom nožem i zapalila mu kuću, a rezanje žila bilo joj je hobi. Uvjerena da je muž vara, unajmila je privatne detektive da ga prate. Ovaj je to doznao. Jedne večeri, kad je bio toliko pijan da nije znao ni gdje se nalazi, zamolio je detektiva da ga odvede kući.

11. Lauren Bacall, koju je smatrao ljubavlju svoga života, upoznao je na snimanju filma “Imati i nemati”, kad je njemu bilo 45, a njoj 19 godina. Brak je bio sretan, unatoč povremenim indiskrecijama s obje strane. Kad je doznala da je muž vara sa šminkericom Veritom Peterson, Bacall je postupila pragmatično: natjerala je kurviša da je odvede u raskošan shopping.

12. Bogart je umro od karcinoma u pedeset sedmoj godini. Vjeruje se da su mu posljednje riječi bile: “Nikad nisam trebao zamijeniti viski martinijima!”

Piše: Lucija Kapural

Komentari