Kukasti nos smatrao se znakom plemenita podrijetla i moći

Kukasti nos, poznat i kao rimski nos, upečatljiv je po svojoj širini s kvrgom na sredini. Iako se pojavljuje među ljudima svih narodnosti, ipak je znatno češći u nekim regijama poput južne Europe, sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Afričkog roga i južne Azije. To je izazvalo rasprave o tome za koju je narodnost tipičan. Otuda potječe naziv rimski nos, iako treba napomenuti da su neki smatrali da je takav nos značajka npr. teutonskih naroda ili američkih Indijanaca.

Ovakav je tip nosa od davnina povezan s moći, ambicijom i plemićkim podrijetlom, ali i sa snagom volje i osjećajem nezavisnosti. Ta se povezanost javila već kod grčkog povjesničara Plutarha (46. – 120.) koji je spomenuo da rimski vojskovođa i državnik Marko Antonije ima takav nos i odgovarajuće pozitivne osobine. Kleopatra je također često prikazivana s takvim nosom.

Pripisivanje spomenutih osobina osobama s kukastim nosom bilo je vrlo popularno u 19. stoljeću, vremenu kada je procvat doživjela fiziognomija, teorija prema kojoj su crte nečijeg lica povezane s njegovim ili njezinim osobinama.

Piše: Boris Blažina


Komentari