Kukac sa žabljim krakovima: Prapovijesna životinjica bizarnog izgleda nazvana je po čuvenome britanskom prirodoslovcu

Fotografija: YouTube screenshot

Zlatice, porodica kukaca iz reda kornjaša, broje više od trideset sedam tisuća vrsta, što je čini jednom od najvećih obitelji u carstvu insekata. Nedavno je, pronalaskom neobične jedinke iz razdoblja eocena, obogaćena novim pripadnikom.

Na obali Zelene rijeke

Vrsta je otkrivena na sjverozapadu američke savezne države Colorado, na fosilima iz prapovijesti bogatoj obali Zelene rijeke. Nazvana je Pulchritudo attenboroughi – prvi dio imena duguje latinskoj riječi za ljepotu, a drugi su joj znanstvenici podarili u čast kolege koji ih je inspirirao, čuvena britanskog prirodoslovca, televizijskog autora i pisca Davida Attenborougha (na slici!).

“Riječ je o iznimno važnom otkriću”, s ponosom ističe voditelj istraživanja Francesco Vitali, kustos Muzeja prirodnih znanosti Luksemburga. Naime, kukci se vrlo rijetko pronalaze u fosiliziranom obliku: premda su za života čvrstih tijela, rapidno se raspadaju nakon što uginu. Kompletno očuvane jedinke, poput ove, iznimno su rijetke – nevjerojatnoj očuvanosti kukca doprinijeli su povoljni uvjetu u sitnozrnatom sedimentu.

Kukci sa žabljim krakovima


Pulchritudo attenboroughi, koji je ovo područje nastanjivao prije otprilike četrdeset devet milijuna godina, srodnik je današnje obitelji Sagrinae: zbog neobično snažnih stražnjih nogu, ove životinjice poznat su i kao “kukci sa žabljim krakovima”.

Vitalijev kolega, paleontolog Frank Thorsten Krell, stvorenje nježnih, prozračnih krila opisao je kao istinsko čudo prirode. “Veličanstvnom kukcu dali smo ime Davida Attenborougha, vlikana koji je inspirirao generacije znanstvenika”, napominje Krell.

Velikan znanosti

Sir David Attenborough rođen je 1926. godine u Londonu. Nakon što je diplomirao zoologiju i geologiju na Sveučilištu u Cambridgeu, puna dva desetljeća radio je na BBC-ju. U sklopu njeogova planetarno pupularna dokumentarnog serijala “Potraga za životinjama”, na televiziji su prvi put prikazane brojne egzotične vrste, poput komodskog varana.

Uslijedili su brojni drugi uraci o prirodi i evoluciji, a najpoznatiji je po osmišljavanju i vođenju ciklusa serijala o oblicima života na našem planetu: “Život na zemlji” (s antologijskom scenom njegova bliskog susreta s gorilama), “Živući planet”, “Iskušenja života”, “Život u zamrzivaču” (sa snimkama života na Antarktici), “Privatni život biljaka”, “Život ptica”…

Trideset počasnih doktorata i dva viteška naslova

Uz niz drugih filmova i serijala o životinjama, biljkama, fosilima, razvoju čovjeka i plemenskim društvima, zapaženi su i Attenboroughovi uraci o negativnim posljedicama čovjekovog djelovanja na okoliš.

Mnoge je teme svojih dokumentarnih filmova uobličio kao knjige, a dvadesetak biljnih i životinjskih vrsta imenovano je njemu u čast. Uz to je dobio tridesetak počasnih doktorata britanskih sveučilišta te su mu dodijeljena dva viteška naslova.

Piše: Lucija Kapural

Komentari