Kuća Monte Cristo napučena brojnim duhovima, slovi za “najduhovitiju” kuću u Australiji

Izvor: YouTube, Exploring Australia's most haunted house Monte Cristo

Kada je kuća Monte Cristo izgrađena? Tko ju je izgradio? Zašto je zovu najukletijom kućom Australije? Volite li ovakve teme, zavirite u tekst koji slijedi.

Bogaćenje Christophera Crawleya

Christopher Crawley potomak je irske obitelji koja je doselila u Australiju. Nakon što se oženio preselio se u Junee, gdje je izgradio hotel Railway 1877. godine. Smatra se da je dobio informaciju iz pouzdanh izvora da će Velika južna željeznička pruga prolaziti kroz Junee već 1878. Prije izgradnje željeznice ovdje je uz, spomenuti netom izgrađeni hotel, postojala jedna trgovina i nekoliko kuća. Sve se promijenilo s izgradnjom željeznice, koja je Christopheru donijela golemo bogatstvo.

Izgradnja kuće Monte Cristo

Kuća Monte Cristo (u prijevodu Kristova gora) smještena je u gradu Juneeu u Novom Južnom Walesu u Australiji. Kuća je izgrađena na izoliranoj poziciji s pogledom na Junee. Crawley ju je izgradio prije izgradnje hotela 1876., a kuća je tijekom vremena, kako se njegovo bogatstvo povećavalo, višekratno nadograđivana. Christopheru se mora priznati da je imao dobar “njuh” za biznis pa je ovdje osnovao i banku, jer je dobro pretpostavio da će s izgradnjom željeznice biti potrebe za ovakvim sadržajima i uslugama.


Promjena vlasnika

Par Elizabeth i William Crawley je imao sedmero djece i brojne sluge. Kućom je upravljala Elizabeth koja je zlostavljala svoju poslugu. Crawley je umro od sepse u dobi od 69 godina, 1910., a Elizabeth od zatajenja srca u 92-oj godini 1933. Priča se da ona nije nikako mogla preboljeti smrt muža i da je nakon njegove smrti kuću pretvorila u svojevrsnu kapelu te se još više negoli do tada okrenula vjeri. Članovi obitelji Crawley ovdje su živjeli sve do 1948. nakon čega je kuća napuštena. Kuća je nakon toga imala skrbnike, no nitko se više nije zapravo brinuo o njoj i ona je propala. Godine 1963. kupuju je po jeftinoj cijeni Reg i Olive Rhyan s petero djece. Par je bio odlučan kući vratiti stari sjaj.

Natprirodni incidenti

Još prije useljenja obitelji Rhyan ovdje se počinju događati neobične stvari. Nakon kupovine građevinskog materijala obitelj je pri povratku kući, dočekao čudan prizor jer je cijela kuća bila osvjetljenja. To je bilo čudno ne samo zato što nikoga nije bilo u kući već zato što kuća nije imala struju. Bračni je par ostavio djecu u autu i krenuo prema kući. Kada su se približili ulazu svjetla su nestala i zavladala je ponovno tama. Nakon toga obitelj Rhyan kaže da su se u kući stalno događali natprirodni incidentni.

Povijest kuće ispunjena nasiljem

U vrijeme dok je u kući živjela obitelj Crawley sobarica je skočila s balkona jer je, kažu, bila trudna sa vlasnikom kuće. Prema drugoj verziji s balkona ju je gurnula ljubomorna supruga Christophera Crawleya. Najmlađe dijete obitelji Crawley umrlo je prilikom pada niz stubište. I kod smrti djevojčice postoji druga verzija tog događaja prema kojoj je dadilja namjerno ispustila desetomjesečno dijete. U staji koja je bila uz kuću izgorio je i mladi konjušar koji je tamo noćio. Kažu da je njegov gospodar potpalio madrac jer je mislio da se mladić pravi bolestan, no ovom je, navodno, bilo toliko loše da nije mogao ustati, iako se nama čini da nije baš imao vremena za ustajanje i da ova priča nimalo “ne drži vodu”. Uz sve navedeno, u kućici na imanju živjela je domaćica kuće sa svojim mentalno poremećenim sinom koji je nekoliko desetljeća proveo tu zavezan lancima.

Duhovi u kući i oko nje

Najaktivnije područje natprirodnog je prema istoj obitelji mjesto staje. Duhovi prema svjedočenjima članova ove obitelji ne borave samo u kući već i oko nje. Tako uokolo navodno luta duh mentalno oboljelog Harloda. Nekada se u njegovoj blizini čuje zvuk zveckanja lanaca. Obitelj Rhyan kazuje da su se na stubištu, gdje je umrla djevojčica, uvijek osjećali nelagodno, iako u početku nisu znali što se sve ovdje događalo. Kućom navodno luta i duh Elizabeth Crawley. Olive Rhyan navodi da je povremeno znala osjetiti da se neko oslanja na njezina ramena iako u kući nije bilo nikoga. Kažu da kada je Reg jednom prilikom objesio slike na zidu da su one tijekom noći same od sebe počele padati. Jedno od ružnijih iskustava imala je jedna od kćeri para Rhyan koja je išla provjeriti da li njezin brat spava, a kada je ušla u sobu usnulog brata, kraj njega je stajao stariji muškarac u staromodnoj odjeći.

Kuća je danas pretvorena u turističku atrakciju

Danas kuća ima funkciju muzeja i prava je turistička atrakcija, koja se reklamira kao najukletija kuća Australije. U njoj se održavaju prigodna okupljanja poput proslave Noći vještica. Kuću posjećuju i “lovci na duhove” koji dolaze sa silnom tehničkom opremom, ne bi li objasnili što se ovdje događa, ne moramo vam ni reći da to nisu uspjeli barem ne do sada. Psihološka je činjenica da ljudi doživljavaju neobične stvari na “ukletim mjestima” odnosno onima na kojima očekuju da će se takve stvari dogoditi. Želite li provjeriti koliko u tome svemu ima istine, a nađete li se u blizini Juneea možete u ovoj kući i prenoćiti za cijenu od “samo” 195 australskih dolara.

Piše Sonja Kirchhoffer

Komentari