Kratka povijest najtiražnijega talijanskog dnevnog lista

“Corierre della Sera”, najtiražniji talijanski dnevni list, može se podičiti uzbudljivom poviješću te suradnicima poput Dina Buzzatija, Gabrielea D’Annunzija, Itala Calvina, Alberta Moravije, Amosa Oza, Pier Paola Pasolinija i Oriane Fallaci. Riječ je o jednim od najstarijih novina u zemlji: prvi broj se na kioscima pojavio 5. ožujka 1876. u Milanu. Glavni urednik u to je vrijeme bio Eugenio Viollier, čovjek britkog stila pisanja i njegovane brade. U deset godina, naklada je skočila sa 3.000 na 30.000 primjeraka, a među popularnijim prilozima bili su oni Viollierove supruge Marije Antoniette Torriani, spisateljice koja se potpisivala pseudonimom “Markiza Colombi”. Većinski dioničar bio je bogati tekstilni magnat Benigno Crespi, u čijoj je raskošnoj milanskoj vili uredništvo stolovalo prije nego što se preselilo na današnju adresu u Ulici Solferini.

Početkom dvadesetog stoljeća, uredničku palicu preuzeo je Luigi Albertini, povjesničar i novinar koji je list doveo do ugleda u Europi i milijunske tiraže, intenzivirao suradnju sa stranim dopisnicima te osmislio popularni ilustrirani prilog za djecu, “Corriere dei piccoli”. Čovjek liberalnog svjetonazora, bio je žestoki oponent klerikalizma i fašističkog režima, a kako je ignorirao njihove “dobronamjerne” savjete da “ublaži ton”, obitelj Crespi ga je 1925. najurila s mjesta direktora.

Za vrijeme fašističkog režima, novine su izgubile političku autonomiju po kojoj su bile poznate, pa su čak neko vrijeme dodjeljivale Mussolinijevu nagradu najboljim dopisnicima. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, novine koje su oblikovale mišljenje talijanske više i srdnje klase kupila je moćna izdavačka kuća “Rizzoli”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari