Kratak život pun boli: Otac ga je odbacio, svećenik zlostavljao, a obožavana žena ostavila pred oltarom!

U dvadeset četiri godine, koliko je koračao ovim planetom, James Dean nametnuo se kao ikona buntovne mladeži diljem svijeta. Evo nekoliko zanimljivosti o čovjeku koji je živio brzo te nas je brzo i napustio:

1. Rođen je 1931. godine u mjestašcu Marion u Indiani, kao jedinac farmera Wintona i kućanice Mildred. Obožavana majka umrla je od raka kad mu je bilo devet godina, a otac, koji za dječaka nije pretjerano mario, poslao ga je svojoj sestri na farmu. Privremeni boravak kod tete i njenog muža prerastao je u trajno rješenje kad se Winton ponovno oženio a njegova nova gospođa odbila brinuti za dijete koje nije njezino. Osjećaj odbačenosti Jamesa je pratio ostatak života.

2. Povučenog dječaka pod svoje je uzeo svećenik James DeWeerd. Muškarac u halji navodno ga je godinama seksualno zlostavljao.

3. Od studija glume odustao je nakon jednog semestra, te je odmah krenuo tražiti posao. Na audicijama su ga, zbog niskog rasta, isprva ismijavali. “Otkad se veličina glumca mjeri u centimetrima?”, jetko bi odbrusio provokatorima.

4. Presudna za njegovu karijeru bila je uloga homoseksualca u predstavi “The Immoralist”. Sudbina je, naime, htjela da na premijeri bude slavni Elia Kazan. Oduševljen mladićevim talentom, ponudio mu je glavnu ulogu u filmu “Istočno od raja”, koja ga je lansirala u zvjezdanu orbitu.


5. Bio je na glasu kao neumoran pastuh: kolegice Beverly Wills, Barbara Glenn, Liz Sheridan, Terry Moore i Ursula Andress samo su neke od ljepotica koje su gužvale glumčeve plahte. Kad je upoznao talijansku filmsku divu Pier Angeli, za njega više nije postojala nijedna druga. Mjesec dana prije zakazane svadbe, Dean je nakratko otputovao u New York, da bi ga po povratku u Los Angeles dočekao šok: žena njegovog života zaručila se za pjevača Vica Damonea a da ga o tome nije prethodno obavijestila! Siroti glumac nikad je nije prebolio, mada je jedna od onih koje su mu vidale ljubavne rane bila zanosna Liz Taylor, partnerica iz “Diva”.

6. Ni seksualni eksperimenti s muškarcima nisu mu bili nepoznanica. Među njegovim navodnim ljubavnicima bili su kolege Sal Mineo, Paul Newman, Marlon Brando i Rock Hudson.

7. Poginuo je u prometnoj nesreći, nakon što je njegov Porsche, koji je odmilja zvao “Little Bastard”, pretvoren u hrpu lima na kalifornijskoj cesti 466. Pokojnik je položen u grobnicu pokraj majke, a otac koji ga je odbacio naslijedio je čitav njegov imetak.

Piše: Lucija Kapural

Komentari