Kralj flamenca: Plesao je u Bijeloj kući, a najveća britanska glumica je, u znak poštovanja, kleknula pred njim!

Ako postoji plesni ekvivalent erupcije vulkana, onda je to ono što Joaquín Cortés izvodi na pozornici. Okupan reflektorima, s mišićima koji se napinju kao kod pastuha u galopu, očima sklopljenim u ekstazi i crnom grivom koja sječe zrak poput fijuka biča, pred zadivljenim očima gledatelja izranja poput kakva divljeg andaluzijskog božanstva. Donosimo zanimljivosti o najvećem plesaču flamenca u povijesti!

1. Pravim imenom Joaquín Pedraja Reyes, rođen je 1969. godine u Córdobi, u imućnoj romskoj obitelji. Kad je otac, šef catering službe, napustio obitelj skrasivši se s ljubavnicom, majka je preuzela brigu o Joaquínu i njegovih pet sestara. Do današnjeg dana, ocu nije oprostio zbog izdaje i odbija svaki kontakt s njim.

2. Plesom se počeo baviti kao trogodišnjak, pod utjecajem strica Cristóbala Reyesa, prvaka flamenca koji je svojedobno dijelio pozornicu s Rudolfom Nurejevom. “Glazba je naše prvo čulo. Ritam osjećamo još u majčinoj utrobi, a taj ritam je život”, priča Cortés, koji je s nepunih šesnaest postao član Nacionalne baletne trupe Španjolske, a godinu dana kasnije najistaknutiji solist. U tom angažmanu, proputovao je čitav svijet, nastupajući na pozornicama poput njujorškog Metropolitan Opera Housea ili moskovskog Kremljina. Na svoj dvadeset treći rođendan, osnovao je vlastitu plesnu trupu te se iskazao kao koreograf, cijenjen zbog fuzije baleta, flamenca i suvremenog plesa. Okušao se i u glumi: legendarni Pedro Almodovar povjerio mu je ulogu u filmu “Cvijet moje tajne” iz 1995. O ugledu koji plesač uživa u domovini svjedoči podatak da jedan trg u Madridu nosi njegovo ime!

3. Sebe opisuje kao “patološki stidljivog čovjeka”, ali ga to nije spriječilo da u krevetu ugosti brojne ljepotice. Katie Asumu, graciozna crnkinja koja mu je godinama bila asistentica, rodila mu ne sina Samuela, ali ga u brak nije uspjela namamiti. “Brinem o sinu, štoviše, rado bih imao još petero djece, ali duboko vjerujem da je ljubav nešto što ne smije biti regulirano ugovorom”, priča Cortés, čije su plahte gužvale španjolske manekenke Maria Pineda i Marisa Jara (prva je od njega starija osam godina, a druga desetljeće mlađa!) te argentinska TV voditeljica Carla Pereira. Internacionalnu slavu donijele su mu veze s glumicom Mirom Sorvino i Naomi Campbell: s potonjom je hodao tri godine, premda nije znao ni beknuti engleski, baš kao ni ona španjolski. Sit paparazza koji su ga u to vrijeme slijedili u stopu, nenaviknut na glamurozne jetseterske tulume, nogirao je “crnu panteru” a ova je, ako je vjerovati tabloidima, nakon toga pokušala izvršiti suicid.

4. Plesao je za Georgea i Lauru Bush u Bijeloj kući, na koncertu Jennifer Lopez u Puerto Ricu, na dvije dodjele Oscara, otvaranju Svjetskog atletskog prvenstva u Sevilli i ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Oslu. Premda je, u maniri Isusa Krista, bio najavio kako će se povući sa scene kad navrši trideset tri godine, i dalje redovito nastupa.


5. Među njegovim obožavateljima su Quentin Tarantino, Al Pacino, Antonio Banderas, Sting i Giorgio Armani – potonji je kreirao kostime za nekoliko njegovih plesnih točaka. Bernardo Bertolucci mu je napisao odu, Stingova supruga Trudie Styler dala je deset tisuća funti za par njegovih plesnih cipela, a dvostruka oskarovka Emma Thompson odala mu je poštovanje kleknuvši pred njim nakon što ga je gledala na pozonici!

Piše: Lucija Kapural

Komentari